Já bych se toho nebál a rozhodně bych do toho šel. Pěstování broskviček na pokoji, na koleji je velmi frekventovaná a mezi studenty oblíbená činnost. Z výsledků rozhodně budete mile překvapen i vy. Mnoho zkušeností a informací vám jistě rádi sdělí i spolužáci z vyšších ročníků, i když i na internetu je celá řada stránek s touto problematikou a některé jsou velmi podrobné.
Samozřejmě existuje celá řada překážek někdy i nepřekonatelných, ale co je v životě bez překážek, že?
Za nejdůležitější považuji výběr odrůdy. Nesprávně zvolená, vám může přinést celou řadu zklamání. Já bych volil nějakou z mladších odrůd, s hladkou kůrou, štíhlého vzrůstu. Plod by měl být sladký, s příjemně navinulou chutí, voňavý, šťavnatý, příjemný na dotyk.
Starší odrůdy jsou choulostivější, plody nejsou již tak atraktivní, mají méně šťávy a rodí nepravidelně. Projevuje se i strupovitost a náchylnost k silnějšímu klejotoku. Ovšem i mladé odrůdy bývají náchylné k různým nemocem, některým předejít lze, jiným nikoliv. Rozhodně žádný postřik na pokoji jakýmkoliv z dostupných icidů, raději konzultaci s odborníkem!
Pozor si dávejte hlavně na kamarády, aby vám ji předčasně neobrali.
Budete-li postupovat s láskou, péči a starostlivostí, dočkáte se jistě sladké odměny. Z prvních neúspěchů nebuďte zklamán a zkoušejte to znovu a znovu.
Jo abych nezapoměl, v posledních letech se hodně prosazují i nektarínky. Hodně úspěchů!