Sunhaven
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 9.8.2013 18:39, zobrazeno: 33573x
Většina plodů starší odrůdy broskvoně s názvem SUNHAVEN zrála kolem 2.8., a to i plody ne zcela dobře vybarvené. Co ale vadí mnohem více, je každý rok se opakující "jalová" chuť těchto plodů. Tyto plody se rozhodně jakostně nevyrovnají ze zmiňovanou Michaelou nebo Favoritou Morettini 3. Tuto odrůdu by mohl dobře zhodnotit například pan Paľo, který jistě podobné "trampoty" s kvalitou plodů této odrůdy nepoznal. Přitom plodů na mém stromě bylo i letos nemnoho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 10.8.2013 19:30
Přidávam i já svojí Sunhaven. Letos byly vynikajíci. Potvrzuji slova pana Pala "jedna z najchutnejších kultivarov"
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 10.8.2013 19:31
|
|
|
|
|
|
|
Daniela Bentschova - (22) - 36.59 (?), 13.8.2013 20:27
Tento rok sme mali prvú úrodu 5 ks Sunhaveniek. Dozreli veľmi skoro, obrázok je z 25.7., o dva dni nato boli zjedené. Chutili nám výborne, boli to naše prvé vlastné broskyne tohto leta. Aj Harko nektarinka dozrela na prelome júla a augusta, o týždeň skôr ako po minulé roky. Asi to spôsobili tie hrozné horúčavy. Poloha: 320 mnm, Slovenský Kras.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 226.94 (?), 14.8.2013 8:26
Sunhaven je stará dobrá americká klasika, ktorá chuťou plodov a odlučiteľnosťou kôstky úspešne konkuruje moderným poloskorým kultivarom. Potešilo ma, že aj v oblasti Slovenského Krasu dozrieva do svojích typických kvalít. Nezabudnite, pani Daniela, na predjarný preventívny postrek meďnatým preparátom. U nás na Záhorí som v tomto roku striekal Kuprikolom pri prvom oteplení už koncom februára a o týždeň postrek zopakoval. V chladnejších polohách sa prirodzene termín ošetrenia posúva, treba sledovať vývoj teplôt. Jar kalendárne začína v 3. dekáde marca, to už je na zásah proti kučeravosti listov broskýň neskoro. Listové púčiky sú narašené a vlákna parazitickej huby vrastnuté da zárodkov listov sú ukryté pred účinkom kontaktného postreku. Sunhaven, podobne ako ostatné sorty z rodiny Havenov, nepatrí medzi kultivary s výraznou odolnosťou k Taphrina deformans. Zato má iné cenné vlastnosti, pre ktoré sa oplatí ju pestovať.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 228.6 (?), 14.8.2013 16:21
Zatiaľ, okrem p.Petra z P., všetci v tomto roku Sunhavenku chválime. Objektívne hodnotené, odroda nie je na vine. U broskýň je ale typické, že rovnaká odroda v rôznych lokalitách dáva rôzne chuťové výsledky. Spomínam na p.Milana Vrbu, ktorý ma učil rozpoznávať rastové vlny na mladých broskyniach a najmä správny rez a vylamovanie nežiadúcich zelených výhonov. Je to skvelý pomológ a množiteľ stromčekov, ktorý často publikoval články v slovenskom Záhradkári. Jeho srdcovým kultivarom je Burbank July Elberta. Vždy tvrdil, že chuťovo nemá konkurenciu. Kúpil som teda od neho jeden stromček vypestovaný v piesčitej pôde na rovine a zasadil do ílovitej pôdy v záhradke na svahu. Keď mi začala rodiť, bol som nemilo prekvapený. Horšie plody som predtým nejedol. Oproti Halehaven boli úplne bez chuti. Vzdialenosť medzi našimi lokalitami pestovania bola max.10 km. Chcem týmto iba opätovne poznamenať, že na chuť plodov majú výrazný vplyv aj podmienky, v ktorých broskyne pestujeme. Nie každej odrode musia zapasovať. O konkrétnej starostlivosti pestovateľa a jej vplyvu na veľkosť a kvalitu plodov už nehovorím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|