Sázení a stříh broskvoně
|
|
|
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?) 25.4.2011 23:38
Bohužel, z fotek není zřejmý třetí rozměr (jako vždy), takže není jednoznačně zřetelné, co roste dopředu a dozadu, případně kolmo vzhůru. Stromek č. 1 bych ohodnotil školní známkou 2-. Vadí mi, že mistr zanechal výškovou disproporci koruny. Doufám, že ta větev uprostřed není středový terminální výhon, ale šikmé rameno kotlovité koruny. Stromek č. 2 bych ohodnotil školní známkou 4. Tady to na mne působí hrozně chaoticky, jakoby mistr při řezu tápal a nevěděl, co střihat a PROČ. A opět, jako u stronku č. 1 zůstala ponechaná jakási "rozhledna", zde ještě dominantnější. Tento stromek byl ale na vytvarování obtížnější, než jeho sourozenec č. 1. Omlouvám se za nízké bodové hodnocení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 26.4.2011 9:22
Ohled na úrodu je samozřejmost, i s tímto ohledem lze strom "učesat" poněkud lépe. Mně v tomto ohledu vadí takovéto partie - viz. obr. Ale je mi zároveň jasné, že podle fotky objektivně hodnotit nelze, protože chybí třetí rozměrová dimenze. Usychání spodních větví je blbý problém. Pravděpodobně následek moníliového úžehu, může to mít ale i jinou přičinu, nevím... V každém případě nyní, po zmlazovacím řezu nastane silný růst letorostů a je výrazně větší šance na zapěstování chybějících i posílení neduživých spodních větví. Tu "rozhlednu" bych ještě sundal a průběžným řezem (= průběžné celosezónní odstraňování nedbytečných letorostů především na té vyvinutější části stromku) bych se snažil donutit stromek, aby posiloval především v oné subtilnější partii. Ale aby posiloval především dole a nikoli nahoře.
Ještě jsem se Vás chtěl zeptat, jak vypadá kůra na kmenech Vašich stromků po několikaletém ošetřování Chemstopem. Je to zdravé a nebo se objevují nějaké nekrózy, jak zde kdosi nedávno psal o rizikovosti tohoto přípravku? Díky!
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 26.4.2011 11:07
Dobrý deň, Chemstop používam niekoľko rokov, na mladých, aj starších stromoch. Do tohto roku som nezaznamenal žiadne problémy (už som o tom raz písal). Tento rok som však na jednej broskyni spozoroval na kmeni farebné fľaky. Podobá sa to marhuľovým kôstkam pri napadnutí šárkou. Fľaky sú omnoho väčšie, tmavšie a nachádzajú sa nad miestom aplikovania chemstopu. Tiež ma napadlo, že to mohol spôsobiť, ale nie som si istý. Nemáte s tým niekto skúsenosti? Na strome zatiaľ nebadať žiadne iné zmeny, zatiaľ ani glejotok. Na druhej broskyni žiadne problémy. Asi prestanem Chemstop aplikovať priamo na kôru. Celkom sa mi páči oblepiť strom gumovou izolačnou páskou a naň aplikovať chemstop. Dobre to drží a nemalo by to ani "škrtiť" kmeň pri zväčšovaní objemu. Pri hrubej kôre však hrozí, že mravce pásku podlezú...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 26.4.2011 11:30
Vďaka za rady. O štepárskom vosku som tu už čítal. Tiež ma napadlo veľké medzery na okrajoch pásky zalepiť spomínaným chemstopom. Myslím, že také malé množstvo by nemalo škodiť (ak klasické oblepenie škodí). Ešte jedna rada: špinavé náradie a ruky od chemstopu ide umyť RIEDIDLOM! Na ruky som skúsil aj jedlý olej a tiež fungoval.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |