řez broskvoní
|
|
|
|
arandur - (39) 4.3.2005 12:24
Broskvoně se zpravidla řežou najaře, řez po sklizni je v případě tohoto ovocného druhu pouze pomocným, sloužící k prosvětlení koruny a k ulehčení prací při jarním řezu.
Broskvoně jsou druhem, který k tomu aby řádně rodil krásné plody, musí bujně růst.
Způsoby řezu jsou 2. Nejpoužívanější je tzv. Americký dlouhý řez.
Na stromě (kmen s průměrem od 10cm) se nechává pouze 80-120 plodných (mají na sobě květní pupeny) jednoletých nevětvených výhonů, které jsou silné jako tužka a dlouhé alespoň 50cm. Vše ostatní se bez milosti ořeže. Jednotlivé nechané výhony mají být na větvi od sebe asi 20 cm. Žádný z výhonů se nezakracuje. Tento řez je výhodný m.j. i jednoduchostí, tím, že částečně opadá nutnost probírky plodů, podpořením kvalitního růstu a i rychlostí řezu - rpůměrný strom ořeže jeden člověk za cca. 6 minut (vlastní dlouhá zkušenost). Tento řez je také nejčastějším řezem v broskvoňových sadech.
Druhým způsobem je Krátký řez:
Na větvi se nechává 1 silný 1letý výhon, další výhon pod ním na větvi se zakrátí na čípek s 1-3 listovými (!) pupeny (zde by měl vyrůst plodný výhon pro příští rok) a další výhony na větvi se zakracují tak, aby měly 5-10 květních pupenů. U tohoto řezu je nutno dbát, aby nebyl strom přetěžován plody a aby stále bujně rostl.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 5.10.2004 7:29, zobrazeno: 320320x
dobrý den, rád bych věděl jestli mohu ještě letos stříhat broskvoně. Odrodily teprve před 2 týdny.děkuji
|
|
|
|
|
|
|
arandur - (39), 4.3.2005 12:24
Broskvoně se zpravidla řežou najaře, řez po sklizni je v případě tohoto ovocného druhu pouze pomocným, sloužící k prosvětlení koruny a k ulehčení prací při jarním řezu.
Broskvoně jsou druhem, který k tomu aby řádně rodil krásné plody, musí bujně růst.
Způsoby řezu jsou 2. Nejpoužívanější je tzv. Americký dlouhý řez.
Na stromě (kmen s průměrem od 10cm) se nechává pouze 80-120 plodných (mají na sobě květní pupeny) jednoletých nevětvených výhonů, které jsou silné jako tužka a dlouhé alespoň 50cm. Vše ostatní se bez milosti ořeže. Jednotlivé nechané výhony mají být na větvi od sebe asi 20 cm. Žádný z výhonů se nezakracuje. Tento řez je výhodný m.j. i jednoduchostí, tím, že částečně opadá nutnost probírky plodů, podpořením kvalitního růstu a i rychlostí řezu - rpůměrný strom ořeže jeden člověk za cca. 6 minut (vlastní dlouhá zkušenost). Tento řez je také nejčastějším řezem v broskvoňových sadech.
Druhým způsobem je Krátký řez:
Na větvi se nechává 1 silný 1letý výhon, další výhon pod ním na větvi se zakrátí na čípek s 1-3 listovými (!) pupeny (zde by měl vyrůst plodný výhon pro příští rok) a další výhony na větvi se zakracují tak, aby měly 5-10 květních pupenů. U tohoto řezu je nutno dbát, aby nebyl strom přetěžován plody a aby stále bujně rostl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 25.2.2007 11:28
Bilo bi možno poslat i pár fotek jak to vyoadá před řezem a po něm. děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.44 (?), 19.3.2007 10:39
Doporučuji knihu Gustáva Čejky BROSKYNE, Príroda Bratislava 1985, ve slovenštině, ale dosud nepřekonaná. Je tam úplně všechno, jen sortiment se za ta léta podstatně změnil. I jiné literatury je nyní dostatek. Lidé, čtěte!
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.44 (?), 16.4.2007 20:16
Ještě k jarnímu řezu: každý pěstitel by si měl uvědomit, že broskev plodí jen na jednoletém dřevě. Proto pěstovat broskev znamená vypěstovat dostatek plodonosného dřeva. To se neobejde bez radikálního řezu. Můj již zesnulý rádce tvrdil, že za tímto účelem musí strom každým jarem přijít o třetinu až polovinu dřeva. Kdo toto pravidlo ignoruje, dožije se toho, že obrost vyšplhá do výšky, zatímco ve spodních patrech zanikne a celý strom předčasně zestárne. Já se jeho radou řídím a až 30leté stromky sklízím ze země (mám pozemek v Povltaví). safrataz@centrum.cz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.133 (?), 28.1.2011 10:51
dobry den chcem ostrihat broskvon na foto raste dost do vysky
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.133 (?), 28.1.2011 10:53
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.133 (?), 28.1.2011 11:15
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.135 (?), 28.1.2011 11:33
cervena vetva je uschnuta na jar ju odrezen a zatmelim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|