prasklé broskve

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
15.2.2013 14:33

Zase jsem se mnoho nedozvěděl.Střídání sucha s přílivem vody?-jasně, odrůdová vlastnost časných odrůd?-jistě.Ale primární příčina bude pravděpodobně v hospodaření borem.Proto se ptám, zda už někdo zkoušel dodat rotlině ten chybějící prvek(bor) ať už kořenovou, nebo listovou výživou, a jak na to rostlina reagovala.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 141.153 (?), 28.6.2007 7:12, zobrazeno: 25468x
Mám prosbu, již druhým rokem nám praskají broskve od stopky a pecka je také nedotvořená a prasklá. Broskvoň je pravidelně ošetřovaná a nemá žádnou jinou viditelnou chorobu. K

host - 189.228 (?), 5.9.2008 13:29

Tento problém mám taky a velice by mě zajímal důvod. Již jsem se ptal několika pěstitelů, ale nikdo mi nedal uspokojivou odpověď. Broskve stříkám pravidelně, jak jarní ošetření Sulkou, tak i pak v průběhu sezóny Folpanem 80 WDG, Sylitem.  I tak se mi občas místy objeví kadeřavost, sice v zanedbatelném množství, ale je tam a to mě síří. Broskve pěstuji v okolí Mikulova na Moravě.

host - 80.27 (?), 20.10.2008 23:12

Podle odpozorovaných skutečností je příčina praskání plodu v tom, že strom má hlavně málo slunce a moc vlhkosti od kořenů. Abuk

host - 161.138 (?), 21.10.2008 23:46

Pročítejte i ostatní dfiskuzní fora o broskvoních. Už jsem diskuzi na toto téma četl. Praskání plodů u broskví a nevytváření jader v peckách, případně škvoři v peckách. To jsou odrůdové vlastnosti některých ranných broskví. U mně to dělá Harbinger a nedá se to řešit jakýmkoliv pěstitelským postupem. Při hledání informací u odborníků mi bylo řečeno: buď si na to zvykneš, nebo to vykopeš. S pozdravem! Pavel Skála

host - 104.230 (?), 20.2.2009 21:08

Praskání plodů broskví a nevyvinuté pecky v nich způsobuje nedostatek hořčíku. Pomáhá postřik roztokem hořké soli ve 14ti denních intervalech v době vývoje plodů. S pozdravem H.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.2.2013 11:27

Já jsem četl, že praskání pecek, a plodů broskvoní způsobuje nedostatek boru.Proto se chci zeptat, zda už někdo zkoušel postřik na list borem(i opakovaný) v čase kdy ranné broskve dozrávají.Je to problém ranných odrůd, a já se chci pokusit o úspěšné pěstování Harbingeru s minimem poškozených plodů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.2.2013 13:17

Zkušenosti nemám velké, ale podobně jako p. Skála soudím, že jde o odrůdovou vlastnost postřikem neovlivnitelnou. Taky se o tom u konkrétních odrůd píše v pomologiích. Je ale možné, že některé roky či rozmary počasí mohou tuto vadu zvýraznit.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 230.135 (?), 15.2.2013 14:11

Plody pukají především v důsledku střídání sucha a vydatných dešťů. Pukání pecek nebo odlamování špiček je asi spíš ta odrůdová vlastnost.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.2.2013 14:33

Zase jsem se mnoho nedozvěděl.Střídání sucha s přílivem vody?-jasně, odrůdová vlastnost časných odrůd?-jistě.Ale primární příčina bude pravděpodobně v hospodaření borem.Proto se ptám, zda už někdo zkoušel dodat rotlině ten chybějící prvek(bor) ať už kořenovou, nebo listovou výživou, a jak na to rostlina reagovala.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.103 (?), 15.2.2013 16:01

Nedostatek bóru se projevuje už u mladých mlůdků, jsou zdeformované a praskají. Další příznaky chloróza vrcholových listů, odumírání vrcholů letorostů, mohou praskat i ty pecky. Vy píšete, že vám plody praskají až v době zrání a nezmiňujete se jestli každý rok a nebo ne, jestli v době sucha a nebo dešťů. To musíte vypozorovat sám. Mě třeba někdy taky nektarinky popraskají v době vydatných dešťů, stejně tak jako meruňka Leskora, která je na déšť hodně náchylná, ale pokud je vláha přiměřená tak problémy nemám. Pokud hrozí sucha tak zavlažuju a závlaha je u broskví hodně důležitá. Přípravkem čistě na bázi bóru jsem nikdy nic nestříkal. Pokud na listech vidím příznak nějakého stresu tak použiju Hycol, tam je mimo jiného bór obsažen.

Závěrem dodávám, že pokud máte problémy každý rok je třeba hledat příčinu ve výživě, pokud ne tak zaměřit se na rovnoměrnou závlahu. Přívalové deště a další rozmary přírody neovlivníme a musíme je brát tak jak to je.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz