Dobrý den, máme na zahradě poměrně mladou brosvoň, neustále nás trápí kadeřavost a také praskání jader před dozráním plodů. Může mít toto praskání souvislost s kadeřavostí? Je vhodné v takovémto případě plody konzumovat? Děkuji za radu. Mečířová
Praskání jader je obvykle vlastnost spojená s určitou (nejčastěji skorou) odrůdou. Plody konzumujte bez obav, o souvislosti s kadeřavostí jsem neslyšel.
No, teda nevím, ale mám pozemek s poměrně velkým převýšením po úhlopříčce. Navíc dole je mrazová kotlina. Takže broskvoně mohu mít pouze v horním rohu. Tam svítí slunce cca od 10:00 do večera. Co muhu udělat proti praskání jader. Zalévám, stříkám, stříhám a praskají. Poraďte něco co funguje. Pavel
Toto se mi na 4 stromech (různé odrůdy) objevilo až v letošním roce ve výšce cca 250 m u Č.Skalice. Problém je v tom, že praslá pecka vytvoří dutinu v plodu s otvorem okolo 5 mm ústícím u stopky (někdy při vyšší zralosti též na protilehlé části), do dutiny se nastěhují škvoři zanechávající výkaly a plod začne hnít. Stromy letos nebyly napadeny kadeřavostí ani mšicemi. Probírka plodů mohla být sice větší,ale plody jsou průměrně velké. Zálivka odstátou vodou do jílovité země (v hloubce kamínky a pískojíl) byla asi každé 2 dny.