Moravia, Gracia, Lednická žlutá
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.216 (?) 25.12.2011 20:53, zobrazeno: 15159x
Potvrďte prosím nebo vyvraťte názor, že tyto odrůdy jsou již překonané, hlavně z hlediska kvality plodů. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.140 (?), 1.3.2015 19:43
Zdravím, z těchto uvažuji o opětovném pěstování pouze u lednické žluté, ta má sice poměrně neatraktivní oranžovozelené plody, ale chuť dobrou a je celkem dost odolná na mrazy. u Diany a Gracie u nás vadí problematická plodnost-nejistá, a dost pozdní dozrávání, rovněž silná náchylnost ke klejotoku a bakteriozam. asi dědictví po Elbertě.david
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 22.8.2015 21:53
Broskvoň MORAVIA, to je stará česká broskvoňová klasika. Kdosi, kdesi napsal, že chuť plodů je sladce navinulá, aromatická, výborná, ovšem zároveň, že jsou jen průměrné kvality. Jak si výše můžete přečíst, tak Moravia nic moc vybarvení, citlivá na kadeřavost, zimní mrazy snáší špatně, květy jsou poškozovány jarními mrazíky, pozdější nástup do plodnosti, která je jen střední a méně pravidelná, otlačitelnost plodů, náročnost na stanoviště, takže co horšího si ještě více přát. Zároveň pan Kutina píše, že předností jsou velké a velmi chutné plody. Mám na stromku druhým rokem první tři a musím uznat, že pan Kutina není v popisu chuti daleko od pravdy (prozatím zralý pouze jeden).
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 27.8.2015 21:18
"A ščípajó, ščípajó, až uščípajó". Mě sice ne, ale všude tam, kde je málo plodů, tak je prostě "rozpíchajó". Stejně tak dopadly všechny plody na MORAVII. Poslední plod jsem teď večer hledal pod stromkem a fotil jsem ho za tmy, takže omluvte prosím sníženou kvalitu obrazu. Máte jistě pravdu, když řeknete: "Ale takhle málo vybarvené plody se nám líbí pramálo". Dobře, v pořádku, ovšem jejich dužnina je úžasně jemná a velmi chutná. Řekl bych, že MORAVIA v kvalitě dobře obstojí v konkurenci pozdních odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|