Kadeřavost - postřik dnes?
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.86 (?) 12.3.2018 21:11
Monitorovacia stanica Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach Ipeľská 1, 040 11 Košice
Priebeh peľovej situácie za 9. kalendárny týždeň r. 2018
V 9. kalendárnom týždni, t. j. od 26.02.2018 do 04.03.2018, bol v ovzduší mesta Košíc zaznamenaný obsah peľových zŕn a spór plesní takto:
Peľové zrná Determinovaný taxón Obsah peľu v ovzduší
Vyššie rastliny: lieska veľmi nízky
Koncentrácie peľových zŕn a spór plesní
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?), 18.3.2018 18:05
Tak, jako v minulých letech, vyčkávám s postřikem až těsně před rašením květních pupenů. Budu tedy teprve stříkat, již tradičně Kuprikolem, případně mohu udělat výjimku, neboť jsem si konečně pořídil i balenín Championu. Vzhledem k tomu, že v posledních dvou letech začínám mít broskvoně v době květu napadené i moniĺií a vloni jsem takto přišel o nemalou část plodonosného obrostu, rád bych se touto cestou dotázal, zda lze smíchat bez problémů do jednoho postřiku Kuprikol s Horizonem nebo Talentem, případně Champion s Horizonem nebo Talentem. Předem díky za fundované odpovědi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.7 (?), 18.3.2018 22:10
Mám dotaz, postříkal jsem broskvoň Kuprikolem, postřik zaschnul, ale cca po 6 hodinách přišel drobný deštík - trval cca 3 hodiny. Mohl se postřik smýt? A měl by se zopakovat či nikoliv? Děkuji za radu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.7 (?), 19.3.2018 19:54
Děkuji za odpověď. To opakování opět Kuprikolem a stejnou koncentrací? Nebo zvolit nějaký jiný postřik třeba na bázi síry. V návodu na Kuprikol jsem četl aplikace 1x ročně. Zde na ZAHRADE jsem však zaznamenal omývání i na podzim po opadu listů. Nepoškodí to stromky? Nemám se stříkáním žádné zkušenosti snažil jsem se dosud vystačit bez postřiku a listy jsem otrhával ale dospěl jsem k tomu, že výsledky jsou tak mizerné, že stříkat budu. Stromky mám stále relativně malé (staré odešly definitivně), tak je omývám štětcem, abych zbytečně nekontaminoval půdu - no mám pocit, že něco na větvičkách zbylo, ale jestli to bude stačit, netuším... Jak dlouho po postřiku by mělo standardně zůstat hezké počasí? Časově by to na 2. postřik u nás na Táborsku asi ještě vyšlo... Děkuji za odpoěď.
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?), 19.3.2018 20:42
tak nejde o větvičky, ale o pupeny, z těch vyraší listy, které, nejsou-li ošetřeny, zkadeří. Pokud nechcete kontaminovat půdu pod stromky, dejte pod ně plachtu, igelit nebo něco, co část postřiku, která neulpí na stromku a spadne dolů, na chvíli zadrží. Ten návod jsem četl taky, Kuprikolem stříkám broskvoně už přes 20 let, ale ani 2 postřiky stromku neublíží, zvlášť, když si nejste jist, zda se první postřik povedl. Spíš by mohlo jít o větší kontaminaci půdy mědí pod stromky. Koncentrace je stejná. Čím déle po postřiku nebude pršet, tím lépe. Přiměřený je asi 1 den. Časově to na Táborsku určitě na 2. postřik ještě vyjde, ale možná ne až za 2 týdny, to už podle mně budou broskvoně v květu, takže dříve, důležité je, abyste postřik provedl dříve, než dojde k rozvití květních a listových pupenů. Já se chystám na první postřik teprve po těchto mrazech, čeká mě 15 stromků. Podle předpovědi počasí bych to viděl na postřik koncem tohoto týdne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.13 (?), 21.3.2018 22:36
Taky jsem broskve přestal stříkat a listy otrhával a stromky přestaly téměř plodit a ten pohled na ně byl žalostný.Doufal jsem, že si příroda poradí. Loni jsem začal zase spolu z révou sulku a pak kuprikol a změna veliká, listy v poho a i plody se ukázaly. Hold je to dnes nutné zlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|