Jak a kdy ořezat broskvoň
|
|
|
|
|
 |
 |
|
m.machal - (9) - 6.15 (?), 16.8.2009 11:09, zobrazeno: 35626x
Prosím o radu jak a kdy řezat broskvoň na přiložené fotograii.
Zahradu jsem získal před 14 dny a z odborné literatury, kterou jsem sehnal nejsem moc moudrý.Neznám ani stáří stromku a stejný problém mám i s meruňkou a jabloněmi (dotaz bude umístěn v přžíslušném oddělení).Nerad bych stromky zničil zcela amatérským zásahem, ale bohužel neznám nikoho kdo by mi stím poradil.
Děkuji za radu Máchal
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.65 (?), 18.8.2009 12:17
Řežu broskvoně (11 ks) tak jako Lída a úrodu mám každý rok bezvadnou. Vysvětlení je to ovšem zjednodušené. Je to vlastně stejný řez který někdo provádí v květu na jaře, ale provedený v srpnu po odplození. Nevím v čem je jarní řez výhodnější. Já si naopak myslím, že výhodnější je řez letní (dá se provést až do poloviny září podle odrůdy). Proč? Proti kadeřavce provádím postřik již na podzim po opadu listů a potom potom dle teplot 2x před rašením třeba už v únoru. Jestliže mám stromky již ostříhané spotřebuji méně postřiku a vlastní postřik je preciznější, než kdybych stříkal stromky neostříhané.
Jaromír Jadrný
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 18.8.2009 12:44
Dobrý den pane Jadrný. Tady trošku napíšu. Výhoda jarního řezu je dle mého především v tom, že velmi dobře vidím co řežu. Strom je bez listí. Květné pupeny na loňských letorostech budou mít plody a listové pupeny budou mít listy či prorostou do nových letorostů, které nám zabezpečí úrodu v dalším roce. To v případě řezu letorostů s listama je trošku diskutabilní, zvláště pro laiky. No a v řezu po sklizni vidím velkou nevýhodu v tom, že se připravím o poměrně velkou část asimilační plochy, kterou rozhodně strom potřebuje k tomu, aby vše řádně vyzrálo. Postřik nechám bez komentáře, jen souhlasím s termínama. U počtu stromů které uvádíte dle mého není možné poznat, zda spotřebuju třeba 5, nebo 6 litrů postřiku. Něco jiného je hektar. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 18.8.2009 14:18
Já vcelku souhlasím s p. Stanislawem. On i Martin zřejmě preferují tzv dlouhý - americký - řez, který je méně pracný a řeže se jen jednou ročně. Výhodu má taky v tom, že v případě namrznutí či polámání dřeva přes zimu si můžeme vybrat to, co odříznout. V tržních sadech se, pokud vím, jinak neřeže a na MZLU se jiný řez neučí.
Na druhé straně u krátkého řezu se zakracováním letorostů se psávalo, že je vhodnější pro chladnější polohy - což je u nás skoro všude. A taky pro zahrádkáře, kterým nevadí těch pár střihů navíc - vždyť je to příjemná práce na čerstvém vzduchu.
Abych se přiznal, mně se víc líbí stromky ostříhané krátkým řezem, ale sám používám dlouhý, spíš z lenosti. Malý problém dlouhého vidím při nadúrodě a zanedbané probírce, kdy z ohnutých plodných větví nevyrostou dost silné letorosty.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 18.8.2009 23:53
Vím, že se dnes spíše používá dlouhý řez, ale myslím si, že pro laika, který má zahrádku 14dní, je jednodušší prostě zkrátit všechny větvičky. Přiznám se, že při stříhání pupeny neprohlížím, v druhé polovině srpna přírůstky pokrátím, vyhovuje mi to víc. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.16 (?), 19.8.2009 7:50
Mně je líto po sklizni stříhat, zmenšit listovou plochu.Naopak přilepším broskvím postřikem na list (čím víc listů tím líp),aby za tu úrodu taky dostaly "něco na zub".Pepík
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|