Hořké broskve

Marie1 - (5) - 168.14 (?) 
24.8.2013 7:35, zobrazeno: 7802x

Broskev má letos hodně plodů, ale bohužel broskve jsou hořké. Na některých plodech jsou tmavé fleky (možná od krup). Hořké jsou i zdravě vypadající plody. Mohl by mi, prosím, někdo poradit, zda je možné tyto broskve konzumovat alespoň zavařené jako kompot? Nejsou jedovaté? Co udělat se stromkem? Dá se zachránit? Odrůdu neznáme. Děkuji. Marie

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 2.99 (?), 24.8.2013 16:05

Neznáme odrůdu, nemáme foto - těžká rada. Loni byla úroda kvalitní?- Kolik plodů?

Tmavé fleky pokud nejsou propadlé by mohly být strupovitost. V počátku jsou tmavé tečky - čerň broskvová, které chuť neovlivňují, později je černá hořká kůrka, která se dá sloupnout a chuť je pak snesitelná.

Na zavařování bych je oloupal.

S napadením se smiřuji (mám to také) nebo je možné stříkat proti strupovitosti - já nestříkám. Stromku to snad nevadí, jsou ovšem nutné postřiky proti kadeřavosti. Příští rok hodlám zkoumat vztahy mezi kadeřavostí a strupovitostí - letos jsem měl oboje. J.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 212.159 (?), 25.8.2013 1:07

Horkosť spojená s cukrami a kyselinkami u zdravých plodov je vítaná a príjemná. V súčasnosti s manželkou porovnávame chuť posledných prezretých plodov Nectared 4 a Sunhaven a veru nešetríme superlatívmi. Je to naozaj delikatesa a práve horká chuť žltej šťavnatej presladenej dužniny nektariniek dodáva ceľkovému pôžitku ten pravý šmrnc.cheeky

U chorých plodov je však horkosť príznakom nedostaku či nemoci. Stačí aj dlhšie obdobie sucha bez zálievky, aby ostala vrstvička dužniny v pomere k veľkosti kôstky nevýrazná, suchá a bez chuti. Príčiny problémov u broskyne p. Marie môžu byť viaceré, nielen sucho, ale aj deficít makro a mikroprvkov (draslík, bór) či hubové ochorenie. Ani krúpy nie sú vylúčené. Pomohlo by foto.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 184.146 (?), 25.8.2013 9:47

Milá paní Marie. Zdaleka ne vše co je hořké, musí být jedovaté. Například hořké byliny Puškvorec, Pelyněk, Zeměžluč nebo Hořec naopak prospívají játrům a trávicí soustavě vůbec. Co se týče hořkosti broskví, tak letos se dostavuje v hojné míře a zvýrazňuje tak chuť někdy poněkud mdlých plodů broskví. Vy však v souladu s Pomologickým atlasem peckovin - Kutina a kolektiv, berete tuto příchuť spíše jako znak určité nekvality. Ale vězte, že z této hořkosti se určitě neotrávíte.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika