Harbritte snad nikdy nezklame

host - 248.100 (?) 
26.6.2014 15:32

Dovolte abych se připojila pěstuji mnoho let ovocné stromy hlavně jabloně a broskve, ale když napíši, že čtyři staré broskve REDHAVEN mi plodí nejlépe a krásné velké broskve bez speciálního hnojení jen s probírkou, dvě jsou staré už čtyřicet let a málokdo mi to uvěří jedna z nich je taková přírodní rarita na kterou se lidé chodí dívat plodí jen na kůře kmen není a opět je obalená, sázel ji ještě můj děda nevím zda by se našla takováto druhá, nechávám ji dokud plodí má ohromné a výborné broskve.Hana F

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 26.6.2014 22:16

Ano, uznávám, že Redhaven je ve své nejvyšší možné kvalitě chutnější než Harbritte, zvlášť, když Harbritte ve vyšších polohách zřejmě nedosahuje ani takové chuti jako zde. Redhaveny však mohou být i dosti průměrné a pak je zde předčí právě Harbritte. Pokud by však, třeba jako Vám, dosahovaly Redhaveny každoročně to nejlepší, co umí, pak to jistě není překonaná odrůda, jak se někde píše.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.8.2014 20:38

Škoda, že s kvalitou plodů Harbritte není spokojenost ve vyšších polohách. Já musím opět konstatovat, že ze zdejších mnou pěstovaných odrůd je znovu nejchutnější. Výrazná broskvová chuť podtržená i dostatečnou sladkostí, tedy žádná "jalovina". Bohužel silná kadeřavost zhatila plány na dobrou úrodu, zůstalo jen pár plodů.

Harbritte
Harbritte
Harbritte
Harbritte

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 9.8.2015 12:12

U Harbritte se mnou leckdo nebude souhlasit, ale zde je jeho chuť o stupeň lepší, než u RH, tedy přesně jak se uvádí a to - velmi dobrá.

host - 187.224 (?), 9.8.2015 13:28

Habrite má letos nádherně vybarvené plody cca týden do sklizně.           Díky slabé probírce sklidím ale plody jen menší velikosti.  sad.           Potěšující je, že hmyzáci moje broskve zatím ignorují.     j.c.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 9.8.2015 20:07

S chválou Harbritte určitě nesouhlasí pan Vysloužil a všichni, kdo pěstují tuto odrůdu ve vyšších polohách. Pravda je, že se ukázala překvapivě vyšší citlivost ke kadeřavosti, ale jinak jsou každým rokem chvalitebně sladké a kořenité broskve, s čímž by právě výše jmenovaní nesouhlasili.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 9.8.2015 21:11

Nevím. Mě tedy zklamala.  Po 7 letech zatím nepřinesla Harbrite ani jeden plod. Ostatní stromky vedle ní plodí vesele od 2. roku.

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 19.8.2015 11:56

Pane Petře, stejně jako Vy jsem nadšeným pěstitelem Harbritte. Oproti Redhavenu má vždy větší a chutnější plody i v mých 380 mnm na českobudějovicku. Přesně jak píšete - výborné jsou i před změknutím, mňam.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 20.182 (?), 19.8.2015 12:34

Tak to jsem rád, že to není jen moje fantazírování, ale i jinými potvrzená skutečnost. Zdravím k Českým Budějovicím, paní Marie.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 29.7.2016 16:05

S tímto názvem vlákna naprosto nemůže souhlasit například pan Miloš Vysloužil. Podle mého názoru je to tím, že Harbrite má větší nároky na teplo, než se uvádí. Potvrzuje to i tento rok, když oproti jiným broskvoňovým odrůdám nehodlá dozrávat dříve. V Zahrádkáři se uvádělo, že je to odrůda se stejnými pěstitelskými vlastnostmi jako RH a v některých vlastnostech RH i překonává. Ano, překonává RH v nárocích na teplo. Podle mě má i vyšší citlivost na kadeřavost broskvoní, což se dá ovšem eliminovat fungicidem Thiramsmiley V teplých oblastech mívá vyrovnanější chuťové vlastnosti plodů. Plody jsou sladší i aromatičtější, celkově výraznější. Co se týče vitality a dlouhověkosti, tak například Flamingo nepřekonává. Letošní jarní mráz ale přestál na výbornou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz