Harbinger
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 34.107 (?) 21.4.2011 21:17
mám zkušenosti s odrudou Harbinger.Broskvoním se věnuji asi 20let.Tato odrůda je velice ranná, kvete jedna z prvních.Má růžovitý květ, plody dobré chuti, ale špatně se odděluje od pecky a trpí při špatném počasí na pukání plodů.Jinak nenáročná na stanoviště půdu vyžaduje trocha živnou.Na kadeřavost středně choulostivá a zase podle počasí.Snáší mrazík v květu do - 6 stupnů.Nechce vítr-průvan, ale to všechny broskve. Jsou a mám odrůdy ale kvalitnější. j.suster@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.13 (?), 10.7.2011 16:00
Odrůdu Harbinger pěstuji rovněž přes 20 roků. Je pravdou, že je jedna z nejodolnějších a nejranějších. V našich podmínkách zraje v průměru počátkem července. Je žlutomasá, neodlučitelná... Její nejhorší vlastností je pukání plodů včetně pecky, kdy do nich nalezou škvoři a jsou 30-40% ztráty. Toto je však vlastnost řady raných broskví, včetně proklamovaných Fénixů. Má na to samozřejmě vliv i průběh počasí, půdní podmínky, zálivka atd. Ale dle mých zkušeností k pukání dojde téměř vždy. Z původních 42 stromů Harbingerů jsem je omezil na 1 strom.Prostě s těmi ranými odrůdami jsou problémy. Zdraví Jirka ze Znojma.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.91 (?), 27.8.2011 12:28
Bohužel tuto odrůdu mám na zahradě taky a už si s ní nevím rady.Zraje začátkem července, ale většinu úrody vyhodím, protože od stopky praská, vlezou dovnitř škvoři a broskve shnijou.Každým rokem říkám, že jí vyléčím motorovou pilou.V receptáři jsem slyšel, že jí mám hnojit.Koupil jsem borax a kapalné hnojivo Wuxal SUS KALCIUM a střídavě jsem aplikoval ke kořenovému systému dle návodu. Výsledek - nula.Takže poslední šance aplikaci hnojiva provedu ještě na list a potom fakt nevím!!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.146 (?), 30.10.2011 20:13
Z teto broskvoně jsem nadšenej mam asi 5 stromku asi 5 plodu bylo puklych a v nich škvoři ale jinak super moc dobré každy kouka jake jsou dobre v době kdy jsou v obchodech jen z dovozu Dixired se mi neosvědčil v letošním roce byla uroda paradni a z 28 stromku si to s nami užili i znamí z okolí Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 211.130 (?), 18.2.2012 14:23
Odrůdu Harbinger bych zařadil mezi velmi rané. V našich podmínkách zraje někdy už koncem června, ale většinou začátkem července. V roce 1989 jsem jich zasadil přes 40, ale postupně jsem je vykácel a nyní mám jen jednu pro zajímavost. Je vcelku plodná a odolná mrazu, méně odolná padlí a kadeřavce. Květy miskovité, plody žlutomasé a neodlučitelné od pecky, průměrné velikosti. Jejich největší vadou je praskání plodů od stopky. Pak do nich naprší, nalezou škvoři a mravenci a zhruba třetina úrody se musí vyhodit. Zpočátku jsem z nich byl také nadšený, ale toto nadšení mě postupně přešlo, až došlo k urychlené likvidaci. Momentálně mám raději např. Favoritu Morettini. Fenix mě také trochu zklamal, protože nedosahuje proklamovaných vlastností, jako ranosti, velikosti plodů atd. Ale s těmi ranějšími odrůdami jsou vždy nějaké problémy, asi proto, že tu nejsme např. v Itálii nebo Řecku. Není to na nějaké produkční pěstování, ale spíše jako zajímavost a koníček. Zdraví Jirka ze Znojma.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |