Elberta píšou RH+35, nebo jinak 5 dní po Cresthavenu. Mám podobnou Dianu, po dlouhých deštích rozpraskala, stejně jako Cresthaven. Škoda, začaly zrát i tady na severovýchodě v 240mnm, o dozrání bych se jinak nebál. Jsem zvědav tu Elbertu jako bude mít chuť.
Tady poslední rozpraskaná Diana zůstala na stromku dodnes, tak jsem ochutnal a už byla mírné sladká načervenalá dužina, poloměkká, s výbornou kyselinkou, pecka už se odlučovala. Určitě bude Diana chuťovka stejně jako Elberta, jalovina u těchto zřejmě nehrozí, u dřívejších Havenů to byla letos převážně jalovina.
Aspoň se potvrdila pravost odrůdy, Diana byla z Uh.Ostrohu. Plody ukázala i,,Spomyšlovská" Sweet lady, tam jsem měl větší obavy o záměnu, no a vypadá to že je taky pravá - plody sice taky rozpraskaly a shnijí, ale stále tvrdé, tedy ještě o něco pozdnější než Diana. V zahradě u domu kde není tolik strupovitosti tak k praskání po deštích nedošlo, na haluzi jsou vzorky Ohenry, ty mám ještě tvrdé, píšou RH+45, a ještě Guglielmina od Toma, ta by měla být ještě pozdnější, taky zatím tvrdé, asi jako ty Tardibelle na fotce.
A kolikže, Petře, má zrát Tardibelle dní po RH? MH