Doporučte odrůdu a dejte rady k pěstování



Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?)
7.3.2017 16:36

Bělomasky mají svou specifickou, kořenitou chuť a vyšší podíl cukru.Většinou jsou pěstiteli i konzumenty pro barvu dužiny (krémově bíla někdy zelenobílá)opomíjeny, v kompotech to nevypadá moc hezky.Pro vyšší obsah cukru jsou doporučovány i na pálení.Každému nechutnají, ale když jim příjdete na chuť, tak jsou spestřením broskvové sezóny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 64.13 (?), 2.3.2017 15:40

Podelím sa so skúsenosťou z minulého roku.Z rýchleho nástupu teplej jari som len len stihol 1x postriekať broskyne tesne pred rašením sulkou (normalne aplikujem aj organický fungicíd Sillit 65).Broskyne rýchlo začali kvitnúť.Kučeravosť minimálna (vždy však nejaký lístoček hlavne vrcholový musím odtrhnúť), myslím si však, že pri daždivom týždni by bol výsledok horší.Prišiel však celonočný mráz -7°C.Vinič, kiwi,hurmikaki boli na tabak(chránené prikritím).Od 1hod. do východu slnka som ochraňoval aj broskyne zamlžovaním a zadymením.Striekanie vody jemným rozprašovačom nemalo žiadny efekt-malo vizuálny na slnku sa trblietali cencúle.Zadymením som broskyne ochránil (konáre zo zimného strihu+vlhká slama) aspoň som nemusel robiť prebierku plodov.Ochránil som Harbinger, Redhaven a noname nektarinku.Všetko krásne rástlo, až prišlo dozrievanie, Harbinger som zúžitkoval, ale na Redhaven a hlavne nektarinku bol vysoký tlak hmyzu a následne hniloby.Tieto stromky pestujem do výšky dosahu rukou na kotlovitú korunu.Mám však aj štíhle vretená(4r.),tie však púšťam do výšky(3m).Bojím sa ich zastrihnúť, aby moc nehnala do strán-máte skúsenosť? Ešte k postrekom-osvedčilo sa mi na malé stromky nanášať fungicíd štetcom(lepšie zatečenie púčikov, väčšie množstvo) na veľké stromky nemysliteľné.

Prajem pekný deň  CIFO

            
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 225.213 (?), 3.3.2017 14:32

Děkluji všem za podrobné reakce, všechno ještě znova pečlivě přečtu a udělám si výpisky. Půda je u nás jílovitá kyselá, je to násep, ale již asi 7 let starý, tažde už dost zhutnělý (a semtam je v něm cihla). Kmen stromku bude částečně ve stínu (opěrná zeď asi do výše 1m). 

Zvažovala jsem, že koupim kontejnerovanou a ostříhám ji jako prostokořennou, abych měla jistotu, že přežije léto a nějakou dovolenou - uvažuji správně? Máme sice ochotné sousedy na zalévání, ale nechci je přetížit.

S tím postřikem - stříkali byste stomek již po výsadbě?

Ještě dotaz ke zrání - když píšete ranná/pozdní - o jaké měsíce se jedná? A ty pozdní broskve netrpí červivostí podobně jako třeba pozdní třešně?

               
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 238.56 (?), 3.3.2017 14:54
Ještě ta Cresthaven - dozraje vůbec? Začátek září by mi asi vyhovoval, budu doma z dovolených, mohla bych zavářet.Nesežere to hmyz, ptáci?
                  
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 179.203 (?), 3.3.2017 15:10

Máte někdo zkušenost s Benedicte?

                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 3.3.2017 15:39

Bělomasou Benedicte mám čtvrtým rokem.Uvádí se, že má zvýšenou mrazuodolnost, ale vloni všechny plůdky zmrzly.Tak snad letos, jinak stromek roste zdravě, ke kadeřavosti je tolerantní (občas se nějaký pokroucený lístek objeví).

                     
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 228.52 (?), 7.3.2017 8:39

A jak byste vyhodnotil plody?  Je to velky rozdil proti zlutomasym?

                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 7.3.2017 16:36

Bělomasky mají svou specifickou, kořenitou chuť a vyšší podíl cukru.Většinou jsou pěstiteli i konzumenty pro barvu dužiny (krémově bíla někdy zelenobílá)opomíjeny, v kompotech to nevypadá moc hezky.Pro vyšší obsah cukru jsou doporučovány i na pálení.Každému nechutnají, ale když jim příjdete na chuť, tak jsou spestřením broskvové sezóny.

                  
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 3.3.2017 15:12

Cresthaven, pokud plůdky nepomrznou už na jaře tak dozraje vždy (někdy až v druhé půlce září). Ptáci tady na broskve nejdou, v nižších polohách s něma mají problém.Hmyzáci nakousnou pár broskví, ty jim nechám (ať nechají ty ostatní na pokoji).Ještě se dají použít různé lapače (petka naplněná do pětiny pivem, sirupem,vodou s cukrem a pod.)

                  
host - 50.172 (?), 3.3.2017 23:04

No aby to nesežrali Cikády.

J.A.R.

               
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 3.3.2017 14:59

Raději bych vysadil prostokořennou (u prodejce si vybrat už mírně narašenou),přes noc namočit do vody (klidně celou).Před sázením prohlédnout kořeny, suché ustřihnout a poškozené zakráti až do"živého".Proti kadeřavosti bych pro zichr ošetřil, kdyby měla čerstvě zasazená broskvoň bojovat ještě s kadeřavostí, tak by jí to stálo "spoustu sil",které potřebuje na ujmutí, růst a vyzrávání dřeva.Doba zrání se určuje podle standarty Redhaven (RH).Například raná Favorita Morettini 3 zraje 15 dnů před RH(RH-15),střědně pozdní Flamingo (RH +1O),pozdní Cresthaven (RH+30).Pozdní broskve jsou napány hmyzem (mravenci, sršni, vosy) a občas se najde i nějaká červivá.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika