Co s touto broskvoní?
|
|
|
|
host - 151.38 (?) 24.7.2011 22:47
Ono úplně špatně stromek nevypadá, viděl jsem horší-větve bujně rostoucí, a vyholené, jen na konečcích obrost.Napsal jste to pane Josefe krásně, z větší části se s Váma ztotožňuji, jen bych měl obavu Ten stromek ufiknout v půli, když už má vytvořený silný terminál.Broskvoně lze taky pěstovat s terminálem, i s kotlovitou korunou.Je na majiteli, či majitelce, co si vybere.Tady taky počíná vyholování z nedostatku řezu.Broskvoně se musí řezat zavčas, když je mladší dřevo, a více, než jiné ovocné druhy.Je potřeba dlouhé výhony zakracovat na jaře ve vhodnou dobu, podle aktuální potřeby, násady plodů, a odrudy.Taky je třeba se naučit co je krátký, a co dlouhý řez.
rostislavik
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 24.7.2011 22:47
Ono úplně špatně stromek nevypadá, viděl jsem horší-větve bujně rostoucí, a vyholené, jen na konečcích obrost.Napsal jste to pane Josefe krásně, z větší části se s Váma ztotožňuji, jen bych měl obavu Ten stromek ufiknout v půli, když už má vytvořený silný terminál.Broskvoně lze taky pěstovat s terminálem, i s kotlovitou korunou.Je na majiteli, či majitelce, co si vybere.Tady taky počíná vyholování z nedostatku řezu.Broskvoně se musí řezat zavčas, když je mladší dřevo, a více, než jiné ovocné druhy.Je potřeba dlouhé výhony zakracovat na jaře ve vhodnou dobu, podle aktuální potřeby, násady plodů, a odrudy.Taky je třeba se naučit co je krátký, a co dlouhý řez.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 112.7 (?), 24.7.2011 23:00
Dobrý večer, jen mě tak napadlo..., než tak radikální řez a jak vidím vzhled stromku na foto, co z něj zkusit zapěstovat tvar štíhlého, zploštělého, bo jiného, zkrátka vřetene? Alespoň by se nemusel řezat ten terminál, jen polokosterní větve... jen takový nápad... Jarek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 25.7.2011 0:03
Tak osobně bych se toho řezu nebál, samozřejmostí bude ošetření řezných ran. Broskvoně velmi dobře regenerují. Ještě jsem si všiml na fotografiích, že strom vykazuje známky chlorózy a nebo nedostatku dusíku. Listy jsou světlé, žloutnou, některé červenající, listový obrost na koncích větví je řídký, pravděpodobně postupně opadávají starší listy. Proto by bylo vhodné, zauvažovat o doplnění železa postřikem na list vhodným listovým hnojivem a též o následném přihnojení, i když paní Alena píše, že stromek hnojí Cereritem a kompostem. Stav stromku tomu ale příliš neodpovídá. Asi to hnojení není dostatečné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.106 (?), 25.7.2011 0:54
Je to příliš vyholené a vytáhlé, tak bych s tím nyní nic nedělal a teprve na jaře kmínek odřezal dole zhruba 10-15cm nad prvním větvením a větve zkrátil na 5cm, též raději ošetřil proti kadeřavosti a dobře přihnojil.I teď se dá mulčovat kolem stromu posečená travní hmota, což zlepší půdní strukturu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.106 (?), 25.7.2011 10:31
Ano, za ten rok 2012 naroste nová plodná koruna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.106 (?), 26.7.2011 7:47
Před napsáním svého příspěvku jsem si nejprve stromek dobře prohlédl. Očekávat z toho spodku po seříznutí adekvátní úrodu je naivní, jen se tím zbrzdí vývin koruny nové, radši si těch pár plodů koupím. Ovšem chce to trochu mít znalosti, jak na to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|