Broskve a nektarinky ze semena

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?) 
22.7.2017 10:50

U broskví se dá trefit s velkou pravděpodobností do přijatelné kvality plodů ze semenáčků. Odolnost semenáčku by mohla být v budoucnu lepší než u štěpovaného stromku. Druhá věc je, že ne všechny zahrady snášejí broskvoňovou podnož. V mém případě raději používám jako podnož mandloně, meruňky a hlavně slivoně. Broskvoně jen na mírně kyselejší propustné půdě. Bohužel v chladnější oblasti. Plodící semenáčky meruněk jsem také mnohokrát viděl. Taky je tam šance na přijatelnou odrůdu. Jednou jsem však viděl strom s dost malými plody a taky jeden s neoddělitelnými peckami, což kvalitu uznané odrůdy nedosahuje.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.40 (?), 22.7.2017 11:53

Jsem laik,  nikdy se mi nepodařilo aby planá broskvoň mněla dobré plody proto vše raději očkuji. Tady rostou meruňky většinou Velkopavlovické, staré 40 a více let, jsou mohutné a vysoké i přes 7 metrů, a ty velké plody to je lahoda ne jak ty nové odrůdy. Zvláštní je že asi tak během posledních 25 let jsem koupil několik stromků meruňek ale všechny do pár let vždycky uschly.

host - 173.132 (?), 23.7.2017 8:32

Já jsem taky amatér, broskvoně z pecek neočkuji a plody se ve většině případů blíží originálu. Tady je semenáč z bulharských broskví - bez očkování.

S broskvemi, co se semenáčů týká není problém. Kvalitní meruňky z pecek se ale podaří jen tak z 20% a pro mne nemá cenu se tím zabývat.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 23.7.2017 8:47

plody se ve většině případů blíží originálu...

Blíží, ale málokdy ho dosáhnou. Naočkováním nijak nezhoršíte vitalitu stromku. Beztak ho každý rok stříháte. Podstatné je, že stromek roste bez přesazování. 

host - 173.132 (?), 23.7.2017 9:27

Nemůžou ani dosáhnout kvalit originálu když je pěstuji v Česku (jiné teplotní podmínky). Nevěřím, že by to zvládly i ty originální stomky.

Ohledně očkování - vitalitu to nezhorší, ale pokud očka nemám tak ten stromek nenaočkuji. Sázím si pecky z plodů broskví někde zakoupených, které mi chutnaly a chci je vyzkoušet. Z běžnými odrůdami se nijak netrápím, koupím si originál stromek. Bohužel má jen krátkou životnost, jen málokdy se dožije 10 let. Myslím si, že ránami po stříhání na kotlovitou korunu se i přes veškerou snahu dostane monília a jiné patogeny a stromek udolají. Nůžky před řezem desinfikuji, rány zatírám a stejně se mi nedaří ty stromky udržet zdravé. Jinak už můj děděček si vozil pecky ze zahraničí a sázel je. Jen co si vzpomínám, ty poslední dvě broskvoně se dožily 40 let. Ale hodně záleží na tom kde ta broskev roste. Co můžu posoudit z vlastní zkušenosti - na jedné zahradě mi broskve rostou jako z vody a druhé co je od té první asi 15 km daleko se broskve šklebí. Na jedné zahradě je písčitá půda na druhé jíl.

Jinak mimo téma - ze zakoupených broskvoní Symfonie mi po dlouhém snažení přežil na stanovišti jen jeden, tchánovi na břeclavsku jeden přežil a vyrazil z podnože a druhý uhynul, takže výsledek nula. Mám semenáče z pecky Symfonie od loňska a zkusím porovnat s tím mým přežitým koupeným, pokud ještě neuhyne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz