Nemůžou ani dosáhnout kvalit originálu když je pěstuji v Česku (jiné teplotní podmínky). Nevěřím, že by to zvládly i ty originální stomky.
Ohledně očkování - vitalitu to nezhorší, ale pokud očka nemám tak ten stromek nenaočkuji. Sázím si pecky z plodů broskví někde zakoupených, které mi chutnaly a chci je vyzkoušet. Z běžnými odrůdami se nijak netrápím, koupím si originál stromek. Bohužel má jen krátkou životnost, jen málokdy se dožije 10 let. Myslím si, že ránami po stříhání na kotlovitou korunu se i přes veškerou snahu dostane monília a jiné patogeny a stromek udolají. Nůžky před řezem desinfikuji, rány zatírám a stejně se mi nedaří ty stromky udržet zdravé. Jinak už můj děděček si vozil pecky ze zahraničí a sázel je. Jen co si vzpomínám, ty poslední dvě broskvoně se dožily 40 let. Ale hodně záleží na tom kde ta broskev roste. Co můžu posoudit z vlastní zkušenosti - na jedné zahradě mi broskve rostou jako z vody a druhé co je od té první asi 15 km daleko se broskve šklebí. Na jedné zahradě je písčitá půda na druhé jíl.
Jinak mimo téma - ze zakoupených broskvoní Symfonie mi po dlouhém snažení přežil na stanovišti jen jeden, tchánovi na břeclavsku jeden přežil a vyrazil z podnože a druhý uhynul, takže výsledek nula. Mám semenáče z pecky Symfonie od loňska a zkusím porovnat s tím mým přežitým koupeným, pokud ještě neuhyne.