Ako strihať?
|
|
|
|
 |
 |
|
Gipsy - (7) - 228.128 (?) 12.3.2011 9:17, zobrazeno: 75542x
Zdravím, chcem požiadať o radu, čo s týmito stromčekmi. Pri broskyni a nektarinke mi uschli konáre a koruny sú úplne asymetrické, navyše som pôvodne zvolil zlý tvar koruny, dajú sa ešte nejako zachrániť? A čo by som mal spraviť s marhuľou? Stromčeky mám zasadené2 roky a sú vysoké cez 2 metre, ďakujem
Ospravedlňujem sa, prikladám zvyšné foto
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.2 (?), 12.3.2011 11:56
Obojí se stříhá až v době květu, aby tolik nehrozil klejotok, takže máte čas.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 12.3.2011 13:43
Dobrý deň!
Škoda, že ste vlani cez leto rastnúcu korunku trochu nepreriedil a nenechal iba niekoľko budúcich kostrových konárov. Narástli Vám "košťatá" z tenkých výhonkov. Dôležité je v tomto štádiu aj dostatok vody v čase sucha a kvalitné hnojenie, najmä prírodným dusíkom. Teraz by som aspoň postriekal proti kučeravosti a v priebehu marca sa pustil do razantného rezu. Glejotoku už sa báť nemusíte, zima odchádza. Nebolo by zlé trávnik okolo stromčekov viac obrýľovať a príp. namulčovať, aby vyhnojená pôda cez leto nevysychala. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.2 (?), 12.3.2011 22:10
Pal'o, nezlobte se, ale teď není vhodná doba na stříhání broskvoní a meruněk. Právě teď stoupá míza nahoru a nejvíc hrozí, že rány potečou! Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 13.3.2011 8:01
Máte pravdu Lído, ešte môžu dôjsť mrazy. Záleží, v ktorej oblasti broskyne pestujete. U nás je teplejšie, takže som to risknul a išiel som s nožnicami do koruny čerešne a marhule už minulý víkend. Nebojím sa glejotoku, rezné plôšky od nožníc sú malé. Miazga už začína stúpať z koreňov do konárov, takže rezné rany sa do leta bezpečne a bez následkov zahoja. Cez leto Vam napíšem, či som sa mýlil. Chybou je, keď niekto reže a strihá kôstkoviny pred nástupom zimy. To nerobím. Pekný deň, Lído! Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
Gipsy - (7) - 228.128 (?), 13.3.2011 8:19
Mohli by ste mi poradiť konkrétnejšie, ako previesť rez týchto stromov? Ďakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.220 (?), 13.3.2011 10:17
Dobrý deň, Gipsy!
Ideálna by bola návšteva priamo u Vás. Text návodu na fóre by bol rozsiahly a mnohých by nudil, alebo provokoval. Každý totiž máme svoj "rozum"a prístup k problému. Čítaním príručiek a brožúr priveľa nezískate. Veľa "zásad" je už dnes prekonaných. Jedna z tých, čo stále platí, je, že ak chcete stromčeky maximálne podporiť v raste, a to teraz potrebujete, nemal by ste jarný rez zbytočne odkladať. V prvej rade by som očistil kmienky od nízko nasadených výhonkov. Najlepšie vyzerá stomček na snímke uprostred dole. Tenké halúzky odstráňte pri kmienku a nechajte iba 3 až 5 najsilnejších. Tie treba zostrihnúť na dĺžku niekoľkých cm s tým, že posledný púčik smeruje von z budúcej korunky. Celkovo nechajte v základe budúcej korunky 10-15 očiek. Počas sezóny nezabúdnite na hnojenie a závlahu. Nech sa Vám darí! Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 13.3.2011 16:37
Prosímvás to je naprostý nesmysl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.2 (?), 13.3.2011 21:35
Pro p.Partla - normální to není, ale dejte otázku do "jabloní", tady jste se zamíchal do vlákna o broskvi, byl by zmatek v odpovědích. L.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|