Ako strihať?

Gipsy - (7) - 228.128 (?) 
12.3.2011 9:17, zobrazeno: 75542x

Zdravím, chcem požiadať o radu, čo s týmito stromčekmi. Pri broskyni a nektarinke mi uschli konáre a koruny sú úplne asymetrické, navyše som pôvodne zvolil zlý tvar koruny, dajú sa ešte nejako zachrániť? A čo by som mal spraviť s marhuľou? Stromčeky mám zasadené2 roky a sú vysoké cez 2 metre, ďakujem

Ospravedlňujem sa, prikladám zvyšné foto

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 135.2 (?), 12.3.2011 11:56

Obojí se stříhá až v době květu, aby tolik nehrozil klejotok, takže máte čas.

host - 153.220 (?), 12.3.2011 13:43
Dobrý deň! Škoda, že ste vlani cez leto rastnúcu korunku trochu nepreriedil a nenechal iba niekoľko budúcich kostrových konárov. Narástli Vám "košťatá" z tenkých výhonkov. Dôležité je v tomto štádiu aj dostatok vody v čase sucha a kvalitné hnojenie, najmä prírodným dusíkom. Teraz by som aspoň postriekal proti kučeravosti a v priebehu marca sa pustil do razantného rezu. Glejotoku už sa báť nemusíte, zima odchádza. Nebolo by zlé trávnik okolo stromčekov viac obrýľovať a príp. namulčovať, aby vyhnojená pôda cez leto nevysychala. Paľo

host - 135.2 (?), 12.3.2011 22:10

Pal'o, nezlobte se, ale teď  není vhodná doba na stříhání broskvoní a meruněk. Právě teď stoupá míza nahoru a nejvíc hrozí, že rány potečou!    Lída

host - 153.220 (?), 13.3.2011 8:01
Máte pravdu Lído, ešte môžu dôjsť mrazy. Záleží, v ktorej oblasti broskyne pestujete. U nás je teplejšie, takže som to risknul a išiel som s nožnicami do koruny čerešne a marhule už minulý víkend. Nebojím sa glejotoku, rezné plôšky od nožníc sú malé. Miazga už začína stúpať z koreňov do konárov, takže rezné rany sa do leta bezpečne a bez následkov zahoja. Cez leto Vam napíšem, či som sa mýlil. Chybou je, keď niekto reže a strihá kôstkoviny pred nástupom zimy. To nerobím. Pekný deň, Lído! Paľo

Gipsy - (7) - 228.128 (?), 13.3.2011 8:19

Mohli by ste mi poradiť konkrétnejšie, ako previesť rez týchto stromov? Ďakujem

host - 153.220 (?), 13.3.2011 10:17
Dobrý deň, Gipsy! Ideálna by bola návšteva priamo u Vás. Text návodu na fóre by bol rozsiahly a mnohých by nudil, alebo provokoval. Každý totiž máme svoj "rozum"a prístup k problému. Čítaním príručiek a brožúr priveľa nezískate. Veľa "zásad" je už dnes prekonaných. Jedna z tých, čo stále platí, je, že ak chcete stromčeky maximálne podporiť v raste, a to teraz potrebujete, nemal by ste jarný rez zbytočne odkladať. V prvej rade by som očistil kmienky od nízko nasadených výhonkov. Najlepšie vyzerá stomček na snímke uprostred dole. Tenké halúzky odstráňte pri kmienku a nechajte iba 3 až 5 najsilnejších. Tie treba zostrihnúť na dĺžku niekoľkých cm s tým, že posledný púčik smeruje von z budúcej korunky. Celkovo nechajte v základe budúcej korunky 10-15 očiek. Počas sezóny nezabúdnite na hnojenie a závlahu. Nech sa Vám darí! Paľo

host - 235.249 (?), 13.3.2011 16:37

Prosímvás to je naprostý nesmysl.

miroslav partl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 121.114 (?), 13.3.2011 20:38

Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat. Tchán se rozhodl ostříhat jabloně vedené na drátech jako stěna. Každou novou větvičku zastřihl za druhým očkem. Potom neustále až do léta odstříhává každý měsíc nově narostlé větvičky se slovy, že jde všechno do dřeva, je to normální? Děkuji

host - 135.2 (?), 13.3.2011 21:35

Pro p.Partla - normální to není, ale dejte otázku do "jabloní", tady jste se zamíchal do vlákna o broskvi, byl by zmatek v odpovědích.           L.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz