Umývání brambor při sklizni?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 144.57 (?), 21.7.2009 8:01, zobrazeno: 20020x
Zdravím,
otec mě zaůkoloval vykopáním a očištěním brambor. Mám toho celem dost, abych to za tři-čtyři dny stihl. Chtěl jsem se zeptat, zda si můžu čištění usnadnit tím, že brambory od hliny umyju. Dost by mi to pomohlo.
S poděkováním
Tomáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 125.64 (?), 21.7.2009 8:50
Bohužel, nemůžete. Ale můžete je nechat oschnout a ta zem se z nich oklepe.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.26 (?), 21.7.2009 16:18
Také brambory umývám. Brambory mám v děrované přepravce a hadicí opláchnu. Pak, stejně jako píše Radouš, nechám tak dva dny oschnout. A dál je to taky stejné. Zhruba roztřídím podle velikosti, nakopnuté nebo jinak poškozené konzumujeme nejdřív. Nikdy žádný problém nenastal. Myslím, že je možná nejdůležitější uskladnění. Ne vysoké vrstvy, i mezi přepravkami musí mezery. Domnívám se, že umytím se minimalizuje přítomnost nežádoucích mikroorganizmů. Ale možná to vyjde nastejno. Mně vyhovuje, že když pak brambory škrábu, mám čisto.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 144.57 (?), 21.7.2009 17:52
Tak děkuju mnohokrát za odpovědi. Nakonec jsem to všechno ručně čistil, ale příště už jedině umývat 
Tomáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.1 (?), 21.7.2009 19:41
Také umývám již několik sezon, mohu doporučit. Snáze najdete poškozené a nahnilé hlízy než pod nánosem hlíny. Do kuchyně si nenosíte bordel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.26 (?), 22.7.2009 19:26
Já tedy proto, že když jsem viděla tu spoušť, kterou mi, přes několik postřiků, na nati napáchala plíseň, nechtěla jsem čekat, až mi deště spláchnou spóry k hlízám. Mimochodem sázela jsem na jaře malinkaté hlízky, které byly ke konzumaci už velice malé. Prakticky v každém kopci bylo tak 4 - 5 opravdu slušných hlíz. Na druhé části zahrádky jsem vysadila brambory sadbové. Nejen, že trvalo strašně dlouho než vyklíčily (a to měly být velmi rané), ale i úroda nebyla nic moc. A to není popvé, kdy mě sadba zklamala. To, že se rána na hlíze zacelí, samozřejmě vím. A právě to je ta otevřená brána k infekci. A v hlíně je těch infekčních činitelů určitě hodně. Opravdu jsem žádný problém zatím nezaznamenala. Nebo možná rozdíl. Brambory umývám asi tak deset let. Snad zkusit část umýt, část ne. No a na jaře se uvidí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.26 (?), 23.7.2009 9:59
Přiznám se, že jsem měla cukání to zkusit, ale nebyla jsem si 100% jistá, jestli je to dobrý nápad. Nevím, nakolik může hypermagan prostoupit pod slupku a nevím, zda je jedlý. Možná by se ta poživatelnost dala zjistit. Ale protože brambory při uskladnění zatím nijak nehnily, umyla jsem je pouze čistou vodou.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|