Jak na pěstování brambor?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 109.108 (?), 13.3.2013 15:48, zobrazeno: 14466x
Prosím, poraďte.Letos poprvé chci pěstovat trochu brambor.Na podzim jsme zryli louku a všemožným plevelem.Velké hroudy jsme nechali přes zimu, ale některé drny ještě spolehlivě přežily i s pampeliškama.Teď je něco pod nulou, ale zelená se to tam.A teď ta prosba.Co a jak, abych mohla zasadit brambory až příjde jejich čas.Nemám žádnou techniku, jde o plochu asi 15x5m.Slyšela jsem různé rady, jako jen kopnout a dát brambor, na to drn a posekanou trávu a výnos neskutečný.Chtěla bych postupovat podle osvědčených rad, hlavně někoho, kdo zná.Moc děkuji za pomoc.Markéta.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.137 (?), 24.3.2013 9:33
V březnovém Zahrádkáři je o pěstování brambor celá dvoustrana.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.130 (?), 24.3.2013 21:33
Dobrý večer. Již jsem tady psal o pěstování brambor, proto v krátkosti. První rok viz první fotka - pokosená tráva se dává do řádků a nechá se do příštího roku částečně zetlít. Do této trávy se druhým rokem sází brambory asi deset cm pod trávu. Vlastní porost viz druhá fotka. Celá údržba spočívá v tom, že se jenom v průběhu vegetace přihrne čerstvě pokosená tráva. To znamená neryji, neokopávám, nepleji. Při příchodu prvních mrazíků sklízím. Sázím po 25 květnu, nemám problém s hlodavci, plísní, mandelinkou a šneky . Nezalévám nehnojím. Nadmořská výška 764 m.n.m. Po sklizni a odklizení zbytkové trávy je krásná odplevelená půda. Zbytkovou trávu používám jako podklad pro pěstování cibule a česneku s příměsí písku, krtinců a veškerého zeleného odpadu mimo zaplevelených drnů. Zdeněk
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.130 (?), 24.3.2013 21:35
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.130 (?), 24.3.2013 21:36
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.13 (?), 27.3.2013 23:20
Já jsem to tak udělal a funguje to. Tráva sice hnije, ale i prosychá a příští jaro je to připravené na zasázení. jen ten průběh sezony jsem neměl moc idylický - zezhora to žraly mandelinky, zespoda hryzci. Přesto byla úroda dobrá. Rok předtím jsem udělal pokus s čerstvou trávou - brambory se uvařily... jirka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.130 (?), 29.3.2013 22:06
Dobrý večer. Jirko, když jsem začínal taky jsem je uvařil. Zdeněk
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 68.16 (?), 27.3.2013 20:46
Brambory si s tým drnom ľahko poradia. Vďaka uhnívaniu tych drnov budú mať aj dostatok živín. Určite pomôže pred sadením prekopať motykou velké hrudy a drny. Uľahčí Vám to potom ohrňanie zemiakov. Ak máte možnosť, pri tom prekopávaní hrúd a drnov pridajte aj trochu hnoja alebo kompostu. Brambory sa dávajú po zrytí lúky vždy prvé, pretože dokážu vyrásť aj v drnoch, ďalšie roky sa už dáva aj zelenina s drobnými semienkami. Radovan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.16 (?), 30.3.2013 19:17
Má zkušenost je ta, že pokud člověk nechce používat roundup či jiná "karate" a přitom má být políčko k rozeznání od louky, je třeba už při rytí poctivě do kyblíku plevel vytahávat a vysbírat. Později to stačí už jen během roku udržovat. Zábava (pro někoho válka) je to ale nekonečná :) Já bych to tedy na jaře před sázením ještě jednou popisovaným způsobem přeryl.
S tou trávou to ale taky zkusím, děkuji za návod!
PetrS
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|