výsadba brambor se provádí maximálně do hloubky 8 cm od původního rovného povrchu pozemku. Uvádí se, že odrůdy, které nasazují hlízy výše je vhodné sázet hlouběji, odrůdy nasazující hlízy hluboko je vhodné sázet mělčeji (problém je v tom, že získat tuto informaci je i na profesionální úrovni někdy dosti obtížné). Svou roli sehrává také očekávaný vývoj srážek a obsah vody v zemi. V sušších a teplejších oblastech je vhodnější sázet hlouběji (k vodě), ve vlhčích a studených mělčeji. Pod hlízou by také mělo být minimálně 4 cm nakypřené lůžko (kypřit tedy na minimálně 12 cm od původního rovného povrchu). Velmi důležité je, aby bylo nad hlízou nahrnuto cca 15 cm půdy (jinak se budou vyskytovat zelené hlízy), podle použitého způsobu kultivace za vegetace buď přímo po výsadbě (s hrůbky se dále nehýbe), nebo cca 10 cm po výsadbě a na 15 cm doplnit nahrnováním (hrůbkování, kopčení) před zapojením porostu (takto jsou likvidovány i plevele). Rozhodně se nevyplatí sázet brambory hluboko, pak pozemek urovnat, a před zapojením řádků provádět nahrnování. Tímto způsobem zpravidla dochází k poškozování stolonů (na těch rostou hlízy).