Brambory - zasadit vlastní nebo koupit sadbové?

host - 57.108 (?)
26.8.2023 20:55

Ano z Vysočiny. Pěstuji na zahradě, mám jen rotavátor, jinak dělám vše ručně. Pěstuji pozdní brambory, sázím 30. dubna nebo 1. května. Postřik proti plísní chrání proti přenosu plísně z listů na hlízy. Strupovitost brambor má jiné příčiny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 25.216 (?), 19.4.2023 11:47

Já mám s Ovosadbou zkušenost dobrou. Vloni Antonia, letos jsem nasázel Berninu. Antonia byla výborná, teprve teď začíná klíčit. V minulosti jsem sázel univerzální varný typ B, stejně se i tak dost rozvářel, tak sázím už jen A. Hlavně se nesmí přehnojit dusíkem, i to způsobuje rozváření. Sadbu kupuju, nesázím toho moc. S vlastní sadbou bych byl opatrný. Výrobci sadby musí splnit mnoho podmínek při jejím pěstování. Sadba musí být vyrovnané velikosti, bez háďátek, bezvirózní, bez plísně... Toho dosáhnou nejen postřiky proti plísni, mandelince a mšicím (přenášejí viry)..., ale hlavně předčasným ukončením vegetace pomocí desikantů, které zničí nať a navodí konec vegetace. Čím delší je vegetace, tím jsou hlízy větší. Moc velké hlízy nejsou pro sadbu vhodné. Delší vegetace znamená vyšší riziko zavirování. Doma se obvykle velké hlízy spotřebují a malé se sázejí. Proč jsou malé, to nikdo neví. Jsou nemocné, nebo jen nestihly dorůst? Nejsem přihlášený. KUKY

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 14.4.2023 14:12
Máme sazeč za traktůrek, ale aktuálně je u nás nesjízdno i na trávníku, to sazení v blátě bude letos zajímavé.

host - 91.196 (?), 14.4.2023 14:53

Já jsem stihnul těch pár set kusů zemáků pohřbít-protože do hrůbkůcheeky -před tím vodním přídělem. Teď zas bude zajímavé, jak se budou tvářit Zmrzlíci, mandelinky ani plíseň si zde v minulosti daň nevybíraly, tak snad se mi alespoň cosi podařínapěstovat. SPCH

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 14.4.2023 15:25

Moc vody je někdy horší naž sucho pane SPCH, také jsme ale někdy brambory museli zalévat. Záleží jak máte velkou plochu a jestli vám natě pěkně zastíní zem. Třeba nejpěknější úrody švestek jsem měl v suché roky i když také třeba s menší závlahou. Jde o to že když si stromy udělají korunama stín dokonce pod nimi roste i pěkná tráva, zatím co na louce bez krytí sluneční výhen udělá své. Takže když nám natě polehly a nebo byly oslabené mandelinkou bylo to špatné... Ale i v ty nejparnější horka když sklízíte stan, je pod spodní celtou vlhko.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 26.8.2023 17:10
Tak jak dopadla vaše letošní bramborová sklizen a nebo ještě nemáte sklizeno? Byly lepší vlastní brambory ze sklepa a nebo kupovaná sadba? Je možné, že jsem v mé letní nepřítomnosti tyhle informace přehlédl, pak se omlouvám. Velikostně narostly nejvíc z kupované sadby, i když jsem ji před vysazením tolik špatné vytřídil. A i tak bylo možno v zemi nalézt staré brambory nevyklíčené, které jako by čekaly na příští sezonu a to se týkalo i sadby ze sklepa... Takže z toho co jsme zasadili ještě všechno nevyrostlo. Dalo by se s nimi ale dláždit jako s kočičíma hlavama jak jsou některé přerostlé. Brambory z vlastní sadby byly jenhorší velmi rané a to nějak nedokážu pochopit, protože měly dobré podmínky. Ty pozdnější ale narostli tak akorát. Letos jsme vůbec nezalévali, jen jsem dal párkrát listovou výživu. Bohužel máme i strupovitost, přípravky proti plísním, které jsou u nás na trhu a které jsem měl k potřebě hlízy neochránily... Celkově si tedy nemůžeme stěžovat a úroda byla pěkná, ale ještě dva řádky nás čekají vyorávat, brambory držely na zelených natích. Biegler.

host - 57.108 (?), 26.8.2023 20:15

Sklizeno ještě nemám, až v půlce září odstraním nať a koncem září sklizeň. Přípravky proti plísní bramborové nejsou určeny proti strupovitosti brambor.

host - 81.144 (?), 26.8.2023 20:38
Pravděpodobně z Vysočiny? Ukazovali v televizi, že tam díky pozdní výsadbě mají ještě natě jako brčál. Někdo zde na foru psal, že Plísen stop ochrání i hlízy, tak říkám, že strupovitost tam je a hniloba v podobě menších flíčků taky někde strašila. Používali jsme na vyorávání dvou řádků letos koupeného takzvaného čerta, ale ty packy se točí tak strašně rychle, že se do brambor úplně zasekávají. Takže po dvou řádcích jsme se vrátili zpět ke staré ověřené metodě. Nevíte co s tím? Ubrat otáček na malotraktoru už nejde. Biegler

host - 57.108 (?), 26.8.2023 20:55

Ano z Vysočiny. Pěstuji na zahradě, mám jen rotavátor, jinak dělám vše ručně. Pěstuji pozdní brambory, sázím 30. dubna nebo 1. května. Postřik proti plísní chrání proti přenosu plísně z listů na hlízy. Strupovitost brambor má jiné příčiny.

host - 81.144 (?), 26.8.2023 20:58
Asi byla strupovitost v sadbě... Tak to ten dotaz na čerta beru zpět. Biegler

host - 214.246 (?), 27.8.2023 6:30

Bylo by dobré, když se tu bavíme o tom jak a co děláme, čím sazime a vyoravame, o kolik kg se vlastně jedná.Já mám pozemky na 130 kg sadby. Sazim ručně, letos jsem vybral ručně. Jinak orám a rotavatoruji Vari. Jsme na to s manželkou sami. Nelitujem. Děláme to kdy chceme, ihned to vytridime a uklidime. Na vnoučata a zetaky nemám nervy. Sklidime tak 700 kg asi.Letos byly ty Dali dost velké. Dobré.Řádky, ovoravani a následně vyorani dělám taky Vari. Jen letos jak už jsem psal jsem vše vyhazel rýčem. Je to droga.Rypnete pod trs a vyrypnete 7 velkých brambor a ty hodíte bokem ke kbeliku. I z natí. Ta mi v tomto případě nevadí.Tu sekam jen když vyoravam strojem. Preseknutych nebo snad zapomenutych brambor je tak jedno procento. Je to přesné a čistá práce. Plíseň jsem řešil postrikem z Polska díky pane KUKY.Preventivně. Žádná nebyla.  Drátovec se díky rotavatoru a včasnému vyorani nevyskytuje zatím.Sadbu kupuji, je čím dal dražší a je čím dal horší. V mem případě to byly plesnive Impaly které nevylezly. A to už ničím nezachránite. Pro danou sezonu je hotovo. Je lepší tam dat mrkev. Říkal jsem si ze je lepší koupit dobré za 35kc/kg než špatné za 19. Vyjde to levněji   Zdravím 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz