Surfinie - našedlé listy

host - 67.226 (?)
7.6.2008 22:34

Dobře tušíte, že jde o nějakou plíseň, patrně plíseň šedou ke které jsou surfinie trochu náchylné. Postřik nějakým fungicidem asi neuškodí, ale ony ty přípravky působí spíš preventivně než léčebně, a tak je možné, že napadené listy již nevyléčíte. Pokud to jde, přemístil bych rostliny na plné slunce a rozhodně přestaňte rosit a nikdy se k tomu u surfinií nevracejte. Pravidelná zálivka je ve své podstatě hrozný termín. Četnost zalévaní je dána druhem rostliny, jejím "objemem", umístěním, počasím. Zalévejte tehdy, pokud je to nutné.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 153.89 (?), 7.6.2008 8:36, zobrazeno: 14835x

Asi tři týdny mám v truhlíku zasazené surfinie. Poslední tři dny na listech pozoruji našedlý povlak, vypadá jako plíseň. Co by to mohlo být? Je problém v zálivce nebo je napadla nějaká choroba? Zalévám pravidelně jednou denně (jsou v polostínu) a občas je i rosím. Děkuji za každou radu. Míla

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 7.6.2008 10:05

Ahoj Mílo, mě se udělalo něco podobného na jednom truhlíku muškátů. Je pro mě záhadou, že ostatní truhlíky jsou v pořádku.  Zřejmě se jedná o nějakou houbovou chorobu přenesenou hmyzem.  Postříkala jsem celý truhlík sulikolem a je to v pořádku.  Ve vašem případě bych asi přestala rosit, protože vlhko na listech tu houbovou chorobu ještě podněcuje. A zkuste to také stříknout čímkoliv proti plísním. Vzpomínám si, že jednou jsem použila v tomto případě i fundazol a zabralo to. Tak držím palečky a zdravím - Daniela.

host - 67.226 (?), 7.6.2008 22:34

Dobře tušíte, že jde o nějakou plíseň, patrně plíseň šedou ke které jsou surfinie trochu náchylné. Postřik nějakým fungicidem asi neuškodí, ale ony ty přípravky působí spíš preventivně než léčebně, a tak je možné, že napadené listy již nevyléčíte. Pokud to jde, přemístil bych rostliny na plné slunce a rozhodně přestaňte rosit a nikdy se k tomu u surfinií nevracejte. Pravidelná zálivka je ve své podstatě hrozný termín. Četnost zalévaní je dána druhem rostliny, jejím "objemem", umístěním, počasím. Zalévejte tehdy, pokud je to nutné.

host - 153.89 (?), 8.6.2008 13:59

Oběma vám moc děkuji. Přestanu rosit a zítra kupuji nějaký ten přípravek proti plísním. Rostlinky jsou zatím malé, tak asi nebude vadit, když je trochu oštípnu a třeba až se znovu rozrostou, budou v pořádku. Přeji krásný zbytek dne Daniele i druhému anonymnímu rádci

Škůrek Miroslav - (30) - 40.193 (?), 9.8.2008 20:18

Paní Mílo, můj názor je ten, že Vám surfinky napadlo padlí.Paní Daniela správně stříkala sulikolem, který na tuto nemoc je a zachránila je.Jinak zalévání z vrchu, nebo rosení bych neprováděl, tím tu nemoc podpoříte.Je to samé, jak s vinohradem: střídavé deště se sluncem a nemoc je na světě.A pokud přeci kropíte proti mšicím, tak jedině v pozdních hodinách, kdy už slunce šlo spát.Mějte se hezky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz