Já myslím, že není důvod si myslet, že vám pelargonie zakoření v jiffy rychleji než v čemkoli jiném. Vše potřebuje svůj čas. Snad by se dalo mluvit o úspěšnosti zakořeňování a tady se nabízejí hned tři důvody, které jsou proti jiffy. JIffy, aby "vyrost" musíte pořádně zalít a vysoká vlkost substrátu není v tomto případě žádoucí. Dále s pomocí Jiffy řízek v jeho substrátu neupěchujete a v neposlední řadě, aby byl řízek stabilní, musíte jej zasunout hlouběji, což je zase špatně.
Já řízkuji zcela klasicky, bez speciálního substrátu, bez stimulátorů a úspěšnost mám vysoce nad devadesát procent. Vy sice nepopisujete, jak řízkujete, ale v podstatě se dělají dvě základní chyby. Přílišná vlkost. Dle vlhkosti substrátu zaleji pouze po nařízkování, pak již pouze nejméně 4 týdny pouze zvlhčuji postřikovačem. Druhou chybou je přílišná hloubka výsadby. Délka stonku pod očkem, bez listů i palístků musí být co nejkratší (cca 0,5mm) a celý řízek musí být v zemi maximálně 10 mm, proto ta důležitost upěchování. S velkým úspěchem používám k zakořeňování skládací policový miniskleníček, umístěný ve stínu. Ten mi zaručuje vhodné podmínky, bez nebezpečí přemokření deštěm, či přílišnou teplotou ve skleníku.
Ale Jiffy není vůbec špatná věc. Velice dobře se v něm zakořeňují např.surfinie. A je docela možné, že stejně dobře by šly i netykavky či fuchsie, ale v tomto nemám vlastní zkušenost.