Dobrý den. Housenky na klasických muškátech existují. Minulý rok jsem je měla. Byly asi jeden centimetr dlouhé a tak jsem je obírala. I přesto nadělaly pořádnou paseku. Letos, poučena loňskem, jsem se dívala a pokud jsem našla vykousaný list, tak tam byla i housenka. Zelená, centimetr dlouhá. Ale dnes mě překvapila další várka. Ale jiného druhu. Na listech jsem uviděla malé kulaté vykousané fleky. Někde uprostřed listu, ale většinou na kraji. Vypadalo to jak krajka. Na spodní straně listů jsem našla malinké, cca 3 mm dlouhé světlounce zelené housenky. A byla jich tam spousta. Začala jsem je obírat, ale když jsem neopatrně klepla do listu, tak se housenky spouštěly na tenkém vlákně dolů. Obírání, či spíše roztírání těchto tvorů nebralo konce, tak jsem si namíchala postřik - Calypso - a milé muškáty jsem postříkala. Zítra uvidím, jestli to zabralo. Ale jednu housenku - tu větší jsem si vzala na samostatný list, jako laboratorní kus a nepřežila. Jenom jedna věc mě mrzí. Nevím, jestli jsou to dva druhy housenek nebo jenom jeden. Jestli by ty maličké dorostly do toho jednoho centimetru. A taky nevím, čeho jsou to housenky.
Co říct na závěr. Existují. Hodně zdaru při jejich likvidaci. Ale ještě lepší je je nemít.
S pozdravem Hana z Moravy.