Hydrogel?
|
|
|
|
|
|
|
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář (391) - 235.249 (?) 23.4.2009 15:18
Ale já přece nepíšu o pěstování v nádobách, reaguju na to sypání na záhonky a pod stromky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 23.4.2009 17:11
Uděláte dobře, když necháte romilu na pokoji. Ví velmi dobře co píše. Zrovna moje přítelkyně bydlí v místě, kde je největší dešťový stín v této republice. Tam již v této době je sucho. Je třeba o tom něco vědět a potom argumentovat. Nejen blábolit. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář (391) - 235.249 (?), 23.4.2009 17:48
Stanislave já neblábolím. Plzeňsko taky patří mezi sušší místa a taky tu pár týdnů na začátku dubna nepršelo. Vím o čem mluvím, vážně si to zkuste, až bude týdny bez deště a budete si říkat jaké je strašné sucho, tak si zkuste rozrýt nezalívaný záhon. Aby bylo aspoň nějakých 10-15cm suchých tak musí být opravdu sucho a teplo kolem 30°.
Venku to nemá v ČR význam nikde, protože u nás prší celý rok. Význam to může mít někde v monzunových nebo středomořských klimatech, kde několik měsíců neprší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 53.50 (?), 23.4.2009 20:17
Vzhledem k tomu, že jsem vysazovala maliny, rybíz, zimolez kamčatský a jablůňku, které se na podzim nezdařilo vysadit, nemusím ani prohrabovat zeminu na povrchu. Skutečně sucho. Kde bydlím asi není tak podstatné, ale zahradu mám na okraji Českého středohoří-Úštěcko. Sama jsem hydrogel venku nepoužila, protože včas zalít můžu. Kdybych ale byla vzdálena od nově vysazeného, zjara bych neriskovala uschnutí a hydrogel použila, když ta možnost je. Při výsadbě na podzim, je jiná situace. Dny jsou krátké, sluníčko nehřeje tak intenzivně a hlavně kratší dobu. A jak radíte p. Stanislawovi rozrýt záhon po týdnech bez deště-to jsme udělali s mechanizací minulý týden-sucho. M.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 19.5.2010 19:47
Půdní kondicionéry (jako jsou hydrogely) se používají léta (na internetu lze nalézt i výsledky studií VÚRV) při rekultivacích. Procenta stromků, které se ujaly, svědčí rozhodně pro testované půdní kondicionéry. Jiná je otázka, zda nejsou zbytečné v půdách, které dobře vážou vodu. Jsou lepší než jíly, protože voda v nich vázaná je pro rostliny dostupnější, mají mít neutrální pH a půdu neutužují. V půdě nezůstanou napořád - dojde k jejich degradaci (konkrétně u Terracottemu je to tuším 6 let). Pak se musejí znovu dodat. Jinak, kdo by měl z hydrogelů strach, ať si ověří, z čeho se vyrábějí kontaktní čočky a v čem to bádal Wichterle.
To, že půda dokáže vyschnout opravdu do hloubky, jsem si ověřila v roce 2004, kdy nám uschlo několik 50letých třešní - vysokokmenů ve volném selském sadu. Umtata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|