Výroba bokashi kompostu na zahradě



host - 147.130 (?)
12.1.2020 11:00

Tak o normálním kompostu se snad bavit nemusíme, faktem je, že každý je originál, čím pestřejší, tím kvalitnější, máte zkušenosti s tzv. 18ti denním kompostem, který se přehazuje každé 4 dny? Ten by mě zajímal, bokashi nechám na opravdu teplejší období, obyčejný kompost jsem založil o Vánocích a už mám 4 velké hromady dokonale promíchaného materiálu, který jenom čeká na patřičné oteplení, zajímalo by mě, jestli je někdo taky tak aktivní jako já, moje okolí to těžce nedává a já říkám, proč nevyužít to oteplení i teď v lednu, materiálu je všude spoustu, jen to trochu oschnout, copak jsou všichni lenoši, co řez stromků, kácení suchých, škrábání borky, postřiky (u nás na ně malinko zima, ale v Čechách by to šlo), namáčení dřeva určeného do vyvýšeného záhonu, navozit koňský hnůj, už bych rád zase vyvenčil sekačku na základ další hromady, i krtek utekl, když to viděl, lempl, co vy?

Roman z Vysočiny

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.144 (?), 11.1.2020 19:34

Sud mám přikrytý, i když to přece jen trochu leze ven, má to opravdu sílu.  Používám po vykvašení, když se to "vyčistí" a tráva klesne ke dnu a barva se změní na černou a smrdí to podobně jako kdysi hnojivo OBM. Nakládám bršlici, kopřivy a vše co časně zjara naroste, u nás to kvasí asi měsíc. Když byly slepice, dával jsem slepičince. Ředím stejně jako m. Dávám ke všemu na zahradě užitkové i okrasné, nejen k zelenině. Pevný zbytek buď zaorám, nebo do kompostu.

                  
host - 135.79 (?), 11.1.2020 9:58

Mně stačí, když ukážete ty kopy kompostu, které máte všichni na zahradách. Když bude vidět nějaký detail, tak to bude ještě lepší. Kdo jen prndá, tak asi nic nemá. Asi by to bylo do v serálu "Věřte- nevěřte". Pokud jde o ty mobily, tak si myslím, že z každého lze snímky stáhnout do PC případně přeposlat. Jen to chce se to naučit.

                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 11.1.2020 11:10

Tak máte to mít devil . První fotka - loni založený kompost, druhá - kompost o rok starší (jednou přehozený, na jaře se přehodí podruhé, už na něm byla rajčata), třetí - naše odpadní hospodářství, čtvrtá- kompostér na odpad z kuchyně, po prosetí používám na kytky a přísadu, pátá fotka - dvakrát přehozený kompost, loni na něm byla rajčata. Toliko k tomu "prndání"






                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 11.1.2020 17:36

Cosi o kompostování jsem poslal před půl rokem loni do časopisu, i s fotkama.



                  
host - 147.130 (?), 12.1.2020 11:00

Tak o normálním kompostu se snad bavit nemusíme, faktem je, že každý je originál, čím pestřejší, tím kvalitnější, máte zkušenosti s tzv. 18ti denním kompostem, který se přehazuje každé 4 dny? Ten by mě zajímal, bokashi nechám na opravdu teplejší období, obyčejný kompost jsem založil o Vánocích a už mám 4 velké hromady dokonale promíchaného materiálu, který jenom čeká na patřičné oteplení, zajímalo by mě, jestli je někdo taky tak aktivní jako já, moje okolí to těžce nedává a já říkám, proč nevyužít to oteplení i teď v lednu, materiálu je všude spoustu, jen to trochu oschnout, copak jsou všichni lenoši, co řez stromků, kácení suchých, škrábání borky, postřiky (u nás na ně malinko zima, ale v Čechách by to šlo), namáčení dřeva určeného do vyvýšeného záhonu, navozit koňský hnůj, už bych rád zase vyvenčil sekačku na základ další hromady, i krtek utekl, když to viděl, lempl, co vy?

Roman z Vysočiny

                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 12.1.2020 11:12

Spokojeně hnijeme wink, v tom marastu nejde nic dělat. Osmnáctidenní kompost? To je asi řádová chyba, ne? 

                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 249.199 (?), 12.1.2020 12:52

A co chcete slyšet? Copak je venku co dělat? Všechno zmrzlé na kámen, v zimě logicky nic neroste, tak co od nás očekáváte? Mě spíš docela překvapuje, kde jste na vánoce tak náhle pořídil 4 velké hromady na kompost, a jak jste je dokonale promíchal, když je vše zmrzlé? V tom mém už nejsou ani myši, protože je z něj obrovská zmrzlá kostka. Jak chcete v takovém počasí kompostovat? K tomu je potřeba teplo. K čemu postřiky začátkem ledna? K čemu pospíchat s řezem v tuto dobu? Teď se má ležet za pecí.  wink

                     
host - 147.130 (?), 12.1.2020 13:49

Kde to žijete, vždyť si všichni stěžují, jaké je teplo, na Vánoce kolem +15 a i teď bylo v Čechách pořád k +10, naopak ideální stav na sekání a hrabání, prostě jako na podzim, teď tady v moravské části Vysočiny díky mlhám a nízké oblačnosti bohužel přituhlo, ale to jsem spíš výjimka, na leden pecka, tráva je ještě u kořínků zelená a zbytek se s listím sekačkou s mulčovačem krásně promíchá, v předjaří za mrazu pohrabu nakonec to listí pod ořešákem a bude to dokonalé, když bylo o Vánocích +8, tak se mi z tý hromady kouřilo, ale samo že pak ty mrazivé noci to zastavily, ale dá se, žádné výmluvy.

                     
Phantasm - (12) - 147.130 (?), 13.1.2020 14:11
Ten kompost mi jen tak nezmrzne, protože přes den je přeci jen slabě nad nulou a docela by mě zajímal vliv na přípravků jako je clonoplus nebo polymix, které údajně rozkládají špatné houby v půdě a zpřístupňují živiny kořínkům rostlin, když to funguje pro česnek přes celou zimu (o tom nepochybuji), tak proč to neaplikovat nyní, clonoplus funguje od +7 a polymix dokonce od +2, je to přímo v návodu použití, že pracuje i v zimě a v předjaří a kompost si brzo teplem trochu pomůže, co si o tom myslíte, mohlo by to mít zajímavý vliv, řeči typu vyhozené peníze si nechte, ty je moje věc, díky. R.
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 13.1.2020 15:36

Romane, hlavně neztrácejte kuráž. A díky za náměty. Je pravda, že jsme vám v prvním kole jednoznačně prokázali, že efektivní „rozklad bokashi“ je z vědeckého hlediska nemožný. Na druhou stranu ho denně používají statisíce lidí na celém světě. Mě zaujaly hlavně ty nepáchnoucí kuchyňské kompostéry bokashi od Amazonu, z nichž se pravidelně vypustí hrnek „čaje“ a zalijí se tím květiny. Uvažuji, že bych si to na Vysočině také pořídil. Mám tři soudky na víno (s kohoutem) a jeden bych na to mohl vyčlenit. (Viz také "bokashi kitchen container").

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika