Výroba bokashi kompostu na zahradě
|
|
|
|
|
|
|
|
Phantasm - (12) - 147.130 (?), 24.8.2018 15:57
Vy jste to zkoušel? Evidentně se vám to moc nepovedlo:-) Investovat hodlám minimálně, to se nebojte, max. nějaké ty fólie a očkovací verzi za pár euro z Německa, zbytek je zbytečnej, koňskej hnůj má podle mě všechno, dřevěný uhlí jsem si vyráběl už dávno. Spíš by mě zajímaly ty kalifornské žížaly, jestli by jim ta siláž chutnala, je fakt, že vždy bylo nejvíc žížal v největším marastu třeba z listí, terra preta se utvoří až v jejich žaludcích, toliko teorie, někdo s praxí by nebyl?Díky
Roman
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 25.8.2018 9:51
...dřevěný uhlí jsem si vyráběl už dávno...
Příroda to vymyslel geniálně - v nepotřebných odpadů, výměšků a odumřelých rostlin vyrobí krásný a úrodný substrát. A nic za to nechce, jen trochu ohleduplnosti. Buďme vděčni za přirozený proces kompostování a nevymýšlejme ptákoviny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.102 (?), 27.10.2018 7:21
Můžete bejt dobrej zahrádkář, ale o novinkách víte s prominutím prdlajs, posílám video ze sousedního GER, už se jim ta domácí terra preta dávno osvědčila, tento kompost vyrobený podle návodu na bokashu společně s dřevěným uhlím (napodobenina terra prety) už dávno funguje a je osvědčený, na záhoncích pro žravou zeleninu jednoznačně, ve vinicích, v sadech, už to začínají dávat ve velkém do zemědělské půdy, někde to vyrábí i komerčně, posílám video a další 3 videa též stojí za shlédnutí, německy určitě rozumíte dobře, ale i z videa je to jasné.
Roman z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 5.1.2020 10:11
Tak podávám report o bokashi, nepovedlo se, naložil jsem to do sudů až loni v září, přes léto se časově nedalo, je to pracné promíchávat veškeré ingredience ručně, jsou toho metráky, nechal jsem to od září přes 2 měsíce bez přístupu vzduchu v sudech, ale měl jsem málo trávy a byla zima, nic nekvasilo, musí to být asi v teple někde uvnitř, ale je to celkem jedno, biouhel se může nabít normálně aerobně s pomocí močůvky či hnoje a přimícháním do čerstvého kompostu, což i teď v teplé zimě provádím, takže příběh pokračuje a objevil jsem další přírodní surovinu, která to pozvedne ještě výše + koketuju s mykorhizou. Aplikace jsou po celém světě, nemusím ztrácet čas s pochybovači, funguje to výborně, jen to umět a ještě to vylepšit.
Roman z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 7.1.2020 20:20
Posílal jsem odkaz na ithaka institut, kde jsou pěkně shrnuty výsledky stovek pokusů na celém světě, teď jsem teprve četl, že se to nesmí, tak si to tam najděte, kdybych to založil v červnu, tak by to kvasilo, ale jak jsem psal, je to celkem jedno, aspoň mám více času na shromáždění více materiálu a promyšlení složení jednotlivých vrstev, koncem podzimu se stejně nicmoc žravého nesází. Mám ještě 1 variantu uvnitř na chalupě a další v zemi pod plachtou v hloubce.
Podle studií stejně musíte ten biouhel smíchat s kompostem (míchám nyní) a močí nebo výluhem z hnoje a nechat chvíli zreagovat, před sázením tam promíchám mykorhizu + clonoplus, uvidíme co 60cm vysoký záhon na ploše 4 m2 umí, půda bude změněná i 40cm pod záhonem, takže dá se říci 4 m3 materiálu, nejraději bych vyrobil 2, ale to asi nedám, všude lupnu ollas kapsle z hliněných květináčů (o 50% úspornější než kapková závlaha), cíl je bezúdržbový vysoký záhon s minimální spotřebou vody a maximální úrodou, dám každopádně vědět, nějaké tipy na osázení? Dám rajčata, asi celer a 2 fazole a asi pár dýní, které pak budu směřovat samozřejmě do okolí, možná i 2 melouny nevím jestli to není moc.
Roman z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.114 (?), 7.1.2020 21:14
Taková blbost a tolik práce to stojí. Kdybyste založil normální kompost, tak se nadřete míň (nic nemícháte a pak jednou nebo dvakrát přehodíte). A výsledek budete mít jistý. Asi máte hodně volného času, který utrácíte vymýšlením hloupostí. Iva P.
A jinak představa, že při anaerobní fernentaci nic "není cítit" je dost zcestná.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.130 (?), 7.1.2020 22:29
Představte si, že i normální kompost je lepší smíchat z různých materiálů, čím více, tím lépe, to ví každý začátečník a o zápachu z fermentace jsem se nebavil, však jsem psal, že nic nefermentovalo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|