špatný kompost - proč?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?) 
6.10.2008 17:21

to jsou údaje bezrozměrné? Asi ne, nejspíš budou vztaženy na 100 g uváděné plodiny. Nemýlím se?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 76.122 (?), 6.10.2008 18:12

Ano, je to tak, moje chyba. Nejdřív jsem psal všude /100g, v půlce sem si řek že by bylo lepší napsat to jen na začátku a než sem přepsal zbytek tak sem na to zapoměl...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 6.10.2008 17:16

Skusme sa vratit k teme. Moze kompost spalit resp uskodit rastline? Moze byt obsah zivin v komposte podobny ako v hnoji? 

V tuto chvíli mě nezajímají vyčtené hodnoty z tabulek, nýbrž to, co si selským rozumem myslím a co jsem za pár desetiletí vypozoroval: 
1. Uleželý kompost z rostlinných zbytků spálit rostlinu nemůže. Podle mě jsou v kompostu obsaženy všechny základní živiny, ale jejich obsah je poměrně nízký. Přínosem kompostu je především dodání humusu, mikroorganizmů a zlepšení půdní struktury.
2. Každé statkové hnojivo obsahující výměšky teplokrevných domácích zvířat (mrva, hnůj, koňské koblihy, slepičince, močůvka..) obsahuje víc dusíku než kompost. Předávkování těchto hnojiv může vést k vyššímu obsahu dusičnanů v zelenině, zejména listové. Obsah ostatních biogenních prvků - P, K, Mg, Ca aj. se liší případ od případu a standartně velké rozdíly nejspíš nebudou.
3. Myslím, že kompostem nelze půdu přehnojit.
4. Kompost lze k rostlinám přidávat v kteroukoli roční dobu.
5. Kompostem lze bez rizika mulčovat
6. Kompostem nemyslím páchnoucí černou mazlavou hmotu vzniklou anaerobním hnitím (trávy)

Zkušenost mám takovou. Na kompostu mi vyrostlo prakticky cokoli. Vyhodím staré brambory, rostou brambory, vyhodím jablečné výlisky, kompost je plný semenáčků, totéž s peckami broskví, švestek, třešní, jadérky rajčat, o dýních nemluvě.  Většinou se tak stalo tím, že trocha zbytků přepadla na loňský kompost. V tom čerstvém by asi tepelné procesy semena inaktivovaly.
   Tyto úvahy nemám podložené údaji, kolik bílkovin kráva vytráví a kolik jich obsahuje tráva, sója a rýže. Prostě si to tak myslím.

host - 32.19 (?), 6.10.2008 18:26

Pani pisala, ze vysadzala priamo do kompostu. Nie vsetkym rastlinam sa to paci, i ked niektorym sa naozaj v komposte dari. Pri obsahu dusika 1 %, to moze byt naozaj pre niektore rastliny vela. Vzhladom na mokre pocasie, ziviny mohli odstartovat rast nejakych hnilobnych bakterii, ktore mohli uskodit tiez.

host - 136.34 (?), 27.10.2008 20:18

Netušil jsem co vše se dozvím o kompostu.Protože nemám krávu, rozhodl jsem se dusík dodávat tak, že na tu hromádku trávy a listí, kterou mám v rohu na zahradě, budu chodit pravidelně čurat.(ještě ušetřím na vodě za splachování)Pepík

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika