Skusme sa vratit k teme. Moze kompost spalit resp uskodit rastline? Moze byt obsah zivin v komposte podobny ako v hnoji?
V tuto chvíli mě nezajímají vyčtené hodnoty z tabulek, nýbrž to, co si selským rozumem myslím a co jsem za pár desetiletí vypozoroval:
1. Uleželý kompost z rostlinných zbytků spálit rostlinu nemůže. Podle mě jsou v kompostu obsaženy všechny základní živiny, ale jejich obsah je poměrně nízký. Přínosem kompostu je především dodání humusu, mikroorganizmů a zlepšení půdní struktury.
2. Každé statkové hnojivo obsahující výměšky teplokrevných domácích zvířat (mrva, hnůj, koňské koblihy, slepičince, močůvka..) obsahuje víc dusíku než kompost. Předávkování těchto hnojiv může vést k vyššímu obsahu dusičnanů v zelenině, zejména listové. Obsah ostatních biogenních prvků - P, K, Mg, Ca aj. se liší případ od případu a standartně velké rozdíly nejspíš nebudou.
3. Myslím, že kompostem nelze půdu přehnojit.
4. Kompost lze k rostlinám přidávat v kteroukoli roční dobu.
5. Kompostem lze bez rizika mulčovat
6. Kompostem nemyslím páchnoucí černou mazlavou hmotu vzniklou anaerobním hnitím (trávy)
Zkušenost mám takovou. Na kompostu mi vyrostlo prakticky cokoli. Vyhodím staré brambory, rostou brambory, vyhodím jablečné výlisky, kompost je plný semenáčků, totéž s peckami broskví, švestek, třešní, jadérky rajčat, o dýních nemluvě. Většinou se tak stalo tím, že trocha zbytků přepadla na loňský kompost. V tom čerstvém by asi tepelné procesy semena inaktivovaly.
Tyto úvahy nemám podložené údaji, kolik bílkovin kráva vytráví a kolik jich obsahuje tráva, sója a rýže. Prostě si to tak myslím.