špatný kompost - proč?

host - 170.166 (?)
18.6.2008 12:24

kompostovou zeminu mám v truhlících a nádobách.Zde nasazeny především afrikány, lobelky (stejná satba v jiné hlíně roste ok),zelninu-tou jsem myslela fazole(mám v nádobě na popnutí),okrasné papričky, dokonce i pažitka je už po smrti.Hnojivo téměř nepoužívám, občas jen Cererit nebo speciály na rododendrony.Postřiky žádné, jednou za rok manžel stříká trávník-Lontrel, Staran.Jinak sousedy žádné nemáme, kolem jen louky a ty se nestříkají, pouze sečou.A urychlovače do kompostu či něco takového jsem zatím nezkusila.To je právě ta záhada, že tam dáváme ke kompostování pořád stejné věci (kompostujeme už asi 7.rokem) a vždy bez problémů a rostliny byly vydařené.Jen tento rok nula.Tak asi tu divnou zeminu budu muset použít na zasypání děr co nám vyrobil náš šikovný pes.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 170.166 (?), 16.6.2008 21:08, zobrazeno: 54813x

Dobrý den, jsem tu poprvé a jsem vcelku zahradníček začátečník.Tak bych prosila o radu zkušenějších.V kompostové hlíně mi letos všechny rostliny chřadnou až nakonec zhynou zcela.Vždy byly květiny i zelenina krásná.Ale letos pravý opak.Nejsem si vědoma, že bychom do kompostu začaly dávat něco jiného než obvykle.Přesto bude něco špatně.Co s tím?Dá se zakoupit nějaká sada, s kterou by se dalo určit, co je tam špatného?Nebo rovnou poslat na rozbor někam?Děkuji za rady

host - 146.23 (?), 17.6.2008 14:41

Při běžném provozu zahrady, si nedovedu představit, co byste musela do kompostu dát, aby vám to způsobovalo popisované problémy.  Pokud vám tam manžel nevylil sud vyjetého oleje a obsah starých akumulátorů, či soused, bývalý pracovník Spolany se nezbavoval nepotřebných nakradených zásob, pak bych asi hledal příčiny někde jinde.
Myslím si, že zdravý kompost by měl především "žít", a tak byste v něm měla vidět, kromě těch, které okem neuvidíte např. mravence, žížaly, stonožky, mnohonožky, svinky, mušky atp. Proleželý kompost by měl být lehký a typicky voňavý. 
Amatérským způsobem se dá snad zjistit jedině pH. Co se týká rozborů půdy, myslím, že to není levná záležitost a při nich se zjišťuje především obsah základních (N, P,K) a důležitých stopových prvků. Vysoký obsah např. arzénu vám asi obyčejným půdním rozborem nikdo nezjistí.

host - 170.166 (?), 17.6.2008 19:49

děkuji za odpověď.Nic závadného pochopiteně nekompostujeme.Přeci jen mám ještě jeden dodatek.Rostliny než uhynou-většinou jim zčervenají listy.Může toto něco naznačovat?

host - 67.226 (?), 17.6.2008 20:59

Pro mne to naznačuje, že váš případ je ještě záhadnější. Jednak by to chtělo foto, jednak bližší popis co vám opravdu usychá. Zda květiny v truhlících, kde můžete použít pouze kompost či i na záhoně, a to i zeleninovém. Přece zeleninu nepěstujete pouze v zemině z kompostu, ale na záhon ji přidáváte. Je vůbec něco, co vám roste? Roste to, kde jste kompost nedávala?Zajímalo by mě, čím hnojíte, a jak. Zda jste si třeba nespletla tekuté hnojivo s nějakou jinou chemikálii. Zda jste prováděla vůbec v poslední době nějaký postřik. Používáte urychlovače kompostu?
U sousedů je vše OK? Otázek by bylo jistě víc, ale takto na dálku je opravdu těžké soudit.

host - 170.166 (?), 18.6.2008 12:24

kompostovou zeminu mám v truhlících a nádobách.Zde nasazeny především afrikány, lobelky (stejná satba v jiné hlíně roste ok),zelninu-tou jsem myslela fazole(mám v nádobě na popnutí),okrasné papričky, dokonce i pažitka je už po smrti.Hnojivo téměř nepoužívám, občas jen Cererit nebo speciály na rododendrony.Postřiky žádné, jednou za rok manžel stříká trávník-Lontrel, Staran.Jinak sousedy žádné nemáme, kolem jen louky a ty se nestříkají, pouze sečou.A urychlovače do kompostu či něco takového jsem zatím nezkusila.To je právě ta záhada, že tam dáváme ke kompostování pořád stejné věci (kompostujeme už asi 7.rokem) a vždy bez problémů a rostliny byly vydařené.Jen tento rok nula.Tak asi tu divnou zeminu budu muset použít na zasypání děr co nám vyrobil náš šikovný pes.

host - 186.113 (?), 18.6.2008 14:52

Nejsem znalec, ale typla bych si na žížaly nebo nějaký jiný žravý hmyz v hlíně. Vyklopte hlínu z truhlíku a pečlivě ji prohlédněte. Já jsem takto přišla o jednu fuchcii. Na jaře jsem je přesazovala a jedna z nich obrazila a dál nerostla. Nejdříve jsem si myslela, že jsem ji asi přelila, pak že je moc suchá hlína, ale nic nepomohlo. Poslední co mě napadlo, bylo přesazení. V květináči jsem objevila 2 žížaly, jedna byla menší, ale ta druhá pěkně vykrmená. Musely se tam dostat s kompostem který jsem přidávala ke kupované hlíně. I když byl přeházený přes síto, ale asi tři týdny ležel na zemi vedle starého kompostu. No chybama se člověk učí a ať se daří

MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 187.141 (?), 18.6.2008 17:51
Taky se nemohu počítat mezi odborníky, ale to, že by chybou kompostu byly v něm přebývající žížaly, se mi moc nezdá. Ve škole jsme se tuším učili, že žížaly živé kořínky neokusují. Navíc pravděpodobnost, že by se shodou okolností dostaly žížaly zrovna jen tentokrát a shodou okolností do všech nádob, kam se kompost přidával, přijde málo pravděpodobná. Vzhledem k tomu, že kytky hynou stejným způsobem, kterému předchází zčervenání listů, spíše bych tipoval něco jiného. Navrhované prozkounání použitého kompostu bych na Vašem místě ale provedl, minimálně bych hlínu prosál, mohly by se případně objevit nějaké jiné "vady".

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 18.6.2008 22:05

No a to sázíte do truhlíků kytky přímo do kompostu? Kompost je vlastně hnojivo, měl by se do zeminy jenom přidávat...

Jinak žížaly v kompostu jsou skvělé na hromadě, ale v květináči žížaly moc dobré nejsou. Květináč je malý, žížala "přerývá" půdu, a protože je na malém prostoru, tak ji může prorýt asi dost, a narušovat tak kořínky...

host - 170.166 (?), 19.6.2008 12:58

vlastně ano-sadím to přímo do kompostové hlíny-přesáté.Zatím nikdy problém nebyl, ani mě nenapadlo, že bych to tak dělat neměla.A žížaly-souhlasím, ale to zřejmě nebude můj případ.Těch truhlků mám asi 20 plus další nádoby a nezdá se mi pravděpodobné, že by byly úplně všude.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 19.6.2008 13:13

Do správného kompostu se spolu s rostlinným odpadem má občas přihodit nějaká ta lopata zeminy, hlavně kvůli dodání správných bakterií. Potom je tuto zeminu - po uzrání a přesátí - asi možné použít samotnou. 
   Pouhé zetlelé zbytky bych ale za ideální substrát taky nepovažoval.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika