Potoční bahno na zahrádku? Co tam zasadit?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 74.172 (?) 16.5.2008 19:11
ještě malý dotaz k vám : co jsou to pionýrské rostliny děkuju
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 100.5 (?), 18.5.2008 9:10
Je otázka, k čemu chcete Vaši pidizahrádku používat. Pokud jako trávník s nějkolika okerasnými keříky, pak navrch rozhrňte tenoučkou vrstvu přesátého kompostu či zeminy a vysejte trávu. Poroste bez problémů, poradí si i s jílem. Taktéž keříky v lamkách s úrodnější zeminou.
Jestli však hodláte pěstovat zeleninu a ovocné stromy, půda se musí do hloubky zúrodnit, na to ale nestačí tráva ani pionýrská rostlina. Jinak bude veškeré pěstění trápením.
Jinak ovšem, pokud se jednalo o čistý potok protékající bezproblémovou oblastrí, nejedná se zřejmě o žádný anaerobní kal plný dusíku a uhlíku z jímek, nýbrž o prostý naplavený jíl. Mimochodem, vykopu-li na své zahradě jámu, mám v hloubce 25 cm pod drnem tutéž "keramickou hlínu" - někde žluté, jinde šedočerné barvy. Terén v těch místech silně připomíná někdejší koryto řeky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.39 (?), 21.5.2008 13:53
Záleží na tom, kam je zahrádka otočená, hodně udělá jih, jihivýchod a dlouhá doba oslunění. Já bych asi co nejdříve zkusila osivo "přirozená louka", něco z toho převáží a může to být zajímavé. A málo práce, moc se neseče - žádná Anglie. A pak bych učinila zkoušku s nenáročnými cibulovinami trávníkovými (krokus, narcis a pod.) Sadba: hluboká jamka pro každou cibulku, na dno písek nebo nejakou propustnou půdu, na to substrát s několika zrnky cereitu, vložit cibuli do správné hloubky, zasypat propustnou půdou nebo i tím jílem. Pokud to byl těžce civilizací zkoušený potok, mohly by být přítomny těžké kovy. Jsou rostliny které je vážou - teď mne nenapadá jméno... Také bych zkusila na nejviditelnější místa položit drny nízké trávy... A zalévat...
F.T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.235 (?), 21.5.2008 18:53
je to bohužel sever
Myslela jsem, že v potočním bahně je také nejaký humus, copak je to jen samý jíl?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.39 (?), 27.5.2008 14:54
V potoce by se mohly zachytit splachy z polí. To hodně úrodná půda, i s hnojivy ...Sever, stín... barvínek, nenáročné dřevinky...
F.T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.78 (?), 8.9.2008 21:29
Možná by stálo za to provést půdní rozbor a podle výsledku rozhodnout o druhu vhodné vegetace, event.o dalším půdním zásahu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.231 (?), 3.10.2008 23:11
Slyšel jsem o navážce anaerobního kalu z rybníka na zahrádku. Časem se to podalo a bylo to lepší než v minulosti. Jen několikaletý problém se semeny vodních rostlin (plevelů).
Mimmo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 9.10.2008 12:28
Jak jste dopadli s bahnem? Už jste se ho zbavili?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.99 (?), 23.3.2009 0:06
dlužím všem, co se mi v minulém roce snažili poradit poděkování a taky info, jak to u nás dopadlo. Nejmazlavější hrudky, které ani kultivátor nerozdrtil jsme vyvezli, při okrajích, kde jsem chtěla mít nějaké popínavky, keříky, nebo trvalky, manža se uvolil a vylepšil půdu ještě další navážkou normální ornice (asi 20cm), tam, kde měl být trávník jsme to nechali, navezla se jen asi 5cm vrstvička něčeho lepšího a osadili jsme to travními koberci. Trávníček se zatím drží, přečkal v pohodě i zimu. Při okrajích jsme nasázeli habry, hortenzii latnatou, bohyšky, kapradiny, tůji a jednoletky (povijnici a slézovky, ty "šly" výborně), před sázením každé trvalky jsem se snažila trochu půdu vylepšit kompostem. Zahrádka vypadala moc pěkně a dělala mi radost celý zbytek léta a část podzimu. Na podzim jsme zasadili zakrslý platan a na ten jsem zvědavá, jak si s bahnem poradí, zatím se drží, ale ještě neprorostl do "bahýnka", tak uvidíme.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|