Co to vlastně vyrábím, kompost?

host - 76.241 (?) 
9.11.2008 4:39

Skvele je mulcovat travou v lete. Vtedy aj najviac rastie (ak je zavlazovana) preto je jej niekedy az prilis vela. Netreba ju predsusit. Urobit malu vrstvicku mulcu, povedzme do 5 cm, ale vzdusnu. Podmienkou je predpoved pekneho pocasia. Trava za den zoschne. Ak predpovedaju dazd, davam ju do kompostu, ktory je zakryty. Mulcovanie travou je skvele aj kvolu zelenemu hnojeniu, ale najma obohatenim huminovych zloziek pody. Vytvori sa vrstva ktora skvele drzi vlahu. Ak je travy vela uz to skor skodi. Moze byt miestom sirenia chorob, najma v mokrom pocasi. Juro

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jarik - (40) - 32.19 (?), 9.11.2008 17:28

Trávu jako mulč, jsme používali dříve kolem ovocných stromků, ale už to neděláme- ani nevím proč. Taky do jahod jsme dávali asi 5cm vrstvu, ale hrabanky. Jinak máme jeden záhonek mrkve napůl s petrželí, jeden hrachu a jeden letos červené řepy. Nedovedu si to moc dobře představit tam dávat trávu jako mulč.  Stačí mně jenom ta rozhrabaná a vyházená kůra pod tůjkama apd. Kdyby mně tak někdo poradil co s těma kosákama dělat , krtky jsem vyhnal za rok, ale tihle mají křídla...

host - 66.205 (?), 14.11.2008 12:23

Pro pana Jarika a všechny ostatní diskutující, kteří dosud pracně přehazují materiál na kompostišti :  Není třeba se dřít, není třeba čekat rok - dva na hotový kompost.  Vysvětlím :

Udělají vše za vás kalifornské žížaly (Eisenia Andrei).   Najděte si, prosím na stejném serveru Zahrada.cz   v diskuzi rubriku  "kanadské žížaly"  Tam je vše vysvětleno a docela pěkně,  ochotně poradí například pan Jardín (má tam i fotky)  a pan Láďa.

Osobně jsem dlouho pochyboval, že by žížalky dělaly zázraky,,  ale dnes už to na vlastní zahradě vidím na "vlastní oči".   Už se nedřu, nepřehazuji, nečekám rok a více !!!  A manželka, která se mi smála původně, mě teď chválí,  jak jí všechno kvete a  prospívá.

Podívejte se na tu rubriku   zvanou (omylem) "kanadské žížaly"

S pozdravem   Ing. Čestmír Měch, Praha

host - 66.205 (?), 25.11.2008 20:34

Uvítal bych příspěvky dalších zahrádkářů, kteří nasadili do kompostiště kalifornské žížalky, aby jim urychlily přeměnu různorodého substrátu "co zahrada a dům dá" na jakostní hnojivo.  Jaké jsou zkušenosti a výsledky? Jak se žížalami zacházejí? je třeba si jich všímat a nějak o ně pečovat, třebas na zimu?

Jak potom s jejich "výrobkem" hnojit, v jakém poměru dávat do květináčů nebo k jahodám a podobně?

Děkuji  -  Čestmír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024