Založení trávníku

host - 225.133 (?)
17.6.2010 23:10

Drobné kamínky nevadí ikdyž zálež na tom jak kvalitní chcete trávník a pro jaký účel. Nejlepší by bylo přejet to pudní frézou. Prohazovačka je děsná práce stačí 2 kubíky a človek si to rozmyslí :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 6.6.2010 18:59

Zdravim vcera jsem vysel novy travnik mel jsem na to vozik ale nejak mi to s nim neslo chvilku sypal hodne pak zase malo a nakonec jsem to dodelal rucne. Delal jsem to poprve a misty jsem to asi dost prehnal. Bal jsem se aby toho bylo dost:)  UZ se tu nekdo ptal jestli se do vsecko zkazit nadmernym vysevem s negativnim ucinkem a nenasel jsem odpoved. Takze se ptam je tovelkej prusvih kdyz mam po pozemku dost presetych fleku? Semeno je barengburg universal. Na fotkach je to snad videt o kolik jsem to prehnal. Taky se bojim tedka toho slunicka mam to jen povalcovane bez pohrabani a zalivku mam nastavenou kazde 2 hodiny po 10 ti minutach vetsi cetnost na mem zavlazovani nejde nastavit.

Dekuji za odpoved snad se dockam pekneho travniku.

vysev1
vysev1
vysev2
vysev2
vysev3
vysev3
vysev4
vysev4
vysev5
vysev5

host - 11.106 (?), 18.6.2010 11:45

Taky jsem letos zakládala trávník, na rozdíl od vás jsem použila písek, který jsem lehce zapracovala do hlíny. Osivo (Gazon od Barenbrugu) jsem sela hustěji než máte vy a teď mám trávník krásný, že vypadá jako travní koberec. Velké kameny bych asi vybrala, bála bych se, že je bude "odstřelovat" sekačka.

host - 225.133 (?), 17.6.2010 23:10

Drobné kamínky nevadí ikdyž zálež na tom jak kvalitní chcete trávník a pro jaký účel. Nejlepší by bylo přejet to pudní frézou. Prohazovačka je děsná práce stačí 2 kubíky a človek si to rozmyslí :-)

LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 26.6.2010 13:01

Ahoj vsem, dnes je to presne 20 dni co jsme zaseli novy travnik a pravidelne zalevali. Dnes jsem poprve travni sesekl a chtel bych se zeptat co na nej rikate jestli si myslite, ze se mi dilo dari (jestli muzu byt spokojen) a jestli uz na nej mohu pouzit BOFIX, protoze je totalne zapleveleny. Dekuji vsem za reakce a prikladam par fotek. Preji vsem krasny travnik svych snu. Mirek S

pred
pred
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9

host - 31.3 (?), 27.6.2010 16:10

Dobrý den, sledoval jsem Vaše články/dotazy od samého počátku. Jsem laik, ale výsledek mi přijde velmi pěkný. Sám stojím před obnovou travniku na zahradě, cca 800 m2. Můžete prozradit, jaký jste nakonec zvolil postup přípravy půdy, jaká hnojiva a osivo? Předem děkuji, Vláďa K. 

LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 27.6.2010 16:57

Dobry den a dekuji za reakci.I ja jsem laik a nikdy jsem nic takoveho nedelal. Puvodne jsem myslel ze pouziji system obnovy travniku od Wolfgarten (posekat co nejnize, projet vertikutatorem, pouzit jejich specialni predrazene osivo/hnojivo atd) ale pak jsem se dozvedel ze kamarad ma celkem slusny benzinovy rotavator tak jsem se rozhodl to udelat podle lidi zde na foru jak vseci radili. Proste jsem to cele postrikal roundapem a nechal skoro mesic vadnout s prubeznym prostrikavanim protoze nektere plevele nechtely chcipnout :) Pak jsme vykopali bazen a zjistili ze pulka jeho hloubky je jen pisek, tak jsem ho dal stranou a pote rozvozil po casti zahrady tam kde se mi zdalo ze je puda dost jilovita a nakonec jsem to cele tim rotavatorem preoral jde to celkem pekne. Preorane jsem to nechal asi 3 tydny lehnout a pak jsem to cele uhrabal a pokusil se co nejvice vysbirat kameny a jiny bordel. Pak jsem vykopal brazdy pro trubky na automatickou zavlahu (pracuji ve firme jako prodejce tohoto sortimentu takze jsem vedel jak nato vcetne navrhu takze kdo chce rad poradim)a vsecko natahal pak zahrabal naprogramoval zasel osivo Barenbrug universal (15kg pytel asi 1600,- s DPH) jen uvalcoval bez pohrabani hrabema a zaleval a zaleval a cekal. Paty den rano semena zacala klicit a dnes to vypada takto. Co me stve, ze i pres peclive postrikani roundapem a trpeliveho cekani az vsecko pojde je dns travnik strasne zapleveleny to snad bylo v tom osivu.) Proto jsem se ptal jestli uz mohu pouzit bofix nebo jeste pockat. Hnojivo jsem dosud ani pred tim jeste zadne nepuzil.

Jinak mam ale ze vseho radost, protoze vsecko co vidite na fotkach vcetne bazenu krome strechy baraku jsem si udelal sam a alespon si nemuzu na nekoho stezovat ze nekdo neco udelal blbe.) Jinak doufam ze se travniku bude darit, protoze puda je spise jilovita az na par mist kam jsem navezl obycejny pisek. Praci zdar Mirek S :-)

host - 180.2 (?), 27.6.2010 17:13

Dobrý den pane Mirku. Já jen zareaguji na Vaši poznámku o tom, že semena plevelů byla snad v tom osivu. To určitě nebyla, to je perfektně vyčistěné. Vy jste Roundoupem zasáhnul pouze ty rostliny, které měly zelenou hmotu, protože jinak ten herbicid vlastně neúčinkuje. Ale okamžitě po vyhrabání zaschlých zbytků Vám začnou klíčit další semena plevelů, které trpělivě čekají v půdě i mnohdy dlouhou řadu roků. No a taky jste tam kopal to vedení trubek pro závlahu, čili v té vykopané zemině byla další semena. Co se týká použití přípravku proti dvouděložným plevelům, tak počkejte tak po třetí seči, ale klidně i déle. Teď už nic neuspěchejte, není kam. A taky tam máte rostlinky jednoletých a dvouletých plevelů, na které účinkuje čas, i když asi méně spolehlivě. Důležité je, že jste se zbavil vytrvalých plevelů. Stanislaw

host - 244.115 (?), 3.7.2010 15:45

zdravím,

před dvěma lety jsem jako naprostý laik zakládal trávník - respektive obnovoval starý, který byl plný plevele a mechu. byla to naprostá tragedie. dnes bych řekl jsem skoro trávníkový guru a mam teď okolo baráku něco co by mi mohli zavidět i na golfových hřištích. tim se ale nechci chlubit, jen si myslím že z toho lidé dělají moc velkou vědu.

moc nesouhlasím s totální herbicidem. podle mě stačí klasický roundap jestli ovšem nemáte všude pýr nebo lipnici roční - to se musí pusoudit jinak bych do toho nešel. já měl jen klasiku pampelišky, jetel sedmikrásky, další neidentifikovatelné luční kvítí a tuny mechu.

no můj postup byl asi takový:

lehce posekat aby plevelu zůstali listy a postříkat roundupem, za tři týdny je plevel pryč a při každodení obhlídce je krásně vidět jak mizí. mezitím sekat tak na 25 mm. až tedy odejde plevel posekat co nejmíň a veretikutovat i několikrát ve všech směrech. pak válec vyrovnávací latě a kvalitní trávníkový substrát - dá se sehnat za tisíc kubík a nebo použít z hobby marketu v pytlích. je sice dražší ale kvalitní. já to ještě míchal s křemičitým pískem asi 1:4 (sub/písek) vypadá to sice z prvu jako pláž ale písek se zaplaví.

pak pohnojit, kupte si rasan floranid 25 kg sice je to hodně ale cena/výkon nejlepší. kupte taky osivo barenbrug. už mají i 5kg balení. osít, lehce přehodit rukou substrátem a pak stále zalívat. během 14 dní když vedro i každé 3 hodiny. to je základ úspěchu. první seč po 3 týdnech a pak výšku seče postupně snižovat. mezi tím se objeví další plevel ale opět postříkat roundupem a pak už vám nikdy nevyleze. já seču i 2x týdně.

dnes má trávník 2 roky a je opravdu krásný stačí ho jen pravidělně zalévat a kosit. dostal jsem se i do různých nečekaných situací kdy se mi na určitých místech držela voda nebo nerostla tráva. udělal jsem pořádnou drenáž z křemičitého písku a osel semen do stínu. písek vůbec rozhazuju po trávníku každý měsíc pár kýblů.

takže kvalitní hnojivo, křemičitý písek, dobrou sekačku, jednou za rok roundup a spoustu vody. ze začátku docela dřina a časová noročnost... ale koho fascinuje pohled do krásného trávníku - určitě to za to stojí hehe.

ještě k té lipnici, vůbec bych si z ní nedělal hlavu. první rok v trávníku byla ale druhý již po ní není ani stopy. ostatní trávy jí brzy vytlačí.

host - 190.254 (?), 3.7.2010 16:22

Skoro dobře vážený trávníkový guru, ale pokud by použil někdo ze zdejších váš recept s tím roundupem, tak zakládá trávník rok co rok, protože roundup JE totální herbicid i přes váš nesouhlas s tímto druhem postřiku. Nebo nespletl jste se a nemyslel jste třeba Bofix, který účinkuje jen na plevele a trávu nechává?

host - 244.115 (?), 3.7.2010 17:11

ano to se omlouvám.. myslel jsem bofix. roundup bych prostě nedoporučoval. z toho co mam odzkoušeno se nemusí vše hubit a stačí jen průbežně odplevelit.

jako guru si připadám když se člověk musí tak věnovat banalitě jako je trávník a tolik se toho naučit jen aby to rostlo jak chceš. doufám že to nemyslíte jako urážku hehe.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz