Zakládání a údržba trávníku

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.127 (?)
19.6.2009 22:36

Podle toho, co jsem zjistil, tak ta čísla označují třídu zrnitosti toho písku, respektive rozsah velikosti zastoupených zrn v procentech. PR 30-31 by měl být křemičitý písek, kde převládá velikost zrn 0,56 mm.

Našel jsem ceník jedné kompostárny, udávali cenu zmiňovaného písku 580,- Kč/tuna bez DPH.

Jinak díky za uvedení těchto informací, pane Stano!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 19.5.2009 12:46

Díky za radu! Snad pořídím dobře. Poblíž mého bydliště prodávají plavený písek o nízké frakci - prý se dá použít na štukování. Snad jeho vyplavování z půdy nebude nějak rapidní, ačkoliv, jestli to chápu správně, tak ten písek postupně mizí (malinké částečky se dostávají stále hlouběji)?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 19.5.2009 13:56

Spíš se dokáže odplavit na povrchu,  proto je malinko hrubší frakce (1,5mm) lepší. Nicméně jemňoučký štukový se krásně zaplavuje do aerifikačních otvorů :-)).

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 19.5.2009 14:49

Ještě jednou díky! Rozumím a pokusím se sehnat píseček do 1,5mm;-) Věřím, že to mému Gazonu (který jsem koupil také díky Vaší velké chvále) udělá dobře

jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 149.224 (?), 19.6.2009 21:32

Pred pár dňami som akurát pozeral piesok v kompostárni pri Prahe, pekny biely kremičitý, zrná sa mi zdali guľaté, nie ostrohranné, mohli byť do tých 1,5 mm, takže asi to čo všetci zháňame a v cenníku je to uvedene ako Písek křemičitý (bílý)  frakce: PR 30-31. Čo tie čísla znamenajú, neviem, určite nie veľkosť zrna. Nevedeli mi povedať. :) Ale je to určite ono. A keď som čumel do travnikového substrátu, tak tam bol presne taký piesok. Ak uvidíte takéto označenie tak si nelámte hlavu čo to znamená ale ako to doviezť na záhradu

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.127 (?), 19.6.2009 22:36

Podle toho, co jsem zjistil, tak ta čísla označují třídu zrnitosti toho písku, respektive rozsah velikosti zastoupených zrn v procentech. PR 30-31 by měl být křemičitý písek, kde převládá velikost zrn 0,56 mm.

Našel jsem ceník jedné kompostárny, udávali cenu zmiňovaného písku 580,- Kč/tuna bez DPH.

Jinak díky za uvedení těchto informací, pane Stano!

jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 149.224 (?), 22.6.2009 22:54

Niet za co pane Houdaaal.  Tesi ma ze mozem pomoct. Myslim ze ho pojdem o par dni nejaky ten kubik kupit a zapracovat do strednetazkej hlinitej pody. Budu 2 travniky vedla seba, jeden s pieskom druhy bez, tak so zvedavy ake to bude o nejaky cas (rok,2,3). Len neviem ci tam pojde ten isty koberec. to by bolo na porovnanie lepsie.

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?), 22.6.2009 11:17
jen moje vlastní zkušenost: na radu Alího jsem koupil 3 kubíky (4,5t) betonářského písku (je šedý). Frakci skutečně nevím, ale o kousíček hrubší plážový písek. K mému překvapení téměř bez podílů větších kamínků (nad 3mm). Písek jsem rozvezl po pozemku ve vrstvičce cca 0,5cm, zasel trávu a hráběmi ho zapravil trošku níž, čímž jsem zárověň písek promíchal s původní těžce jílovitou hlínou v hloubce cca 1-2cm. Po týdnu zalévání a dalších 3 dnů máme už plochu zelenou a k mému největšímu překvapení se hlína už nelepí a tváří se jako skvěle propustná. Ono to nebude tak růžové, ale písek opravdu pomohl.

Sousedka dávala žlutý kopaný a je nešťastná. Dle jejich slov je hlína ještě těžší než byla původně.

Díky Ali! (i za trávu, gazon roste a vypadá dobře)

host - 17.120 (?), 29.6.2009 23:10

Prosím moc o radu.Chtěli bychom založit trávník.Které období je nejlepší? Podzim nebo jaro?Máme pozemek 2000m a je celý rozbrázděný od bagrů a dalších strojů, všude spousta drnů.Jak máme postupovat?Díky všem za ochotu věnovat mi minutku.Monika

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.127 (?), 30.6.2009 1:55

Dobrý den,

ve zkratce: Jaro i podzim. Když začnete s přípravami, podzim stihnete. Drny odstranit, povrch urovnat. :-)

A nyní podrobněji: Jarní i podzimní založení trávníku má své výhody a nevýhody z hlediska přibližně prvního roku života trávníku - v dlouhodobém horizontu je to jedno. Máte relativně velký pozemek, pokud chcete vědět více, zkuste i nějakou literaturu o trávníku - nejlepší je čerpat z více zdrojů a udělat rozhodnutí, které vychází z faktů.

Jaro či podzim? Na to se názory liší. Obecně lze říci, že vhodná jsou obě období, neboť v nich dochází k vyšším srážkám a teplota je příznivá (nad 10oC, kdy už semínka mohou klíčit - je to odvislé i od travních druhů; a bez přílišného horka, které by nadměrně půdu vysušovalo - lze řešit ale i závlahou, takže pokud to "uzaléváte", vyset lze i v červenci).

Trávník v prvních dvou měsících po založení nelze prakticky vůbec zatěžovat (nemělo by se na něj pokud možno vstupovat, či jen opatrně), takže pokud vyséváte na jaře (duben, květen a začátek června), stejně jej můžete rozumně zatěžovat až v druhé polovině léta. Ale s plnou zátěží v rok založení nepočítejte.

Podzimní výsev se provádí v druhé polovině srpna, respektive první polovině září. Jde o to, abyste stihli trávník ještě několikrát posekat, než nastane zima. Tím ho "usměrníte" tak, aby začal houstnout. Trávník přes zimu zcela nespí, ale jeho kořenový systém (i nadzemní část) se dále vyvíjí, takže do jara dalšího roku ještě zesílí. A na jaře již bude k zatěžování, v létě již téměř zcela k užívání.

Asi je z výše uvedeného patrné, že obě období jsou vhodná, a je spíše dobré vybrat to, do kterého stihnete bezpečně vše připravit k založení - přípravu se doporučuje neopomíjet, později se některé nedostatky těžce odstraňují.

Takže plochu odplevelit (pravděpodobně použijete totální herbicid na umrtvení nežádoucí vegetace), týden či dva počkat na účinek herbicidu, vyrovnat terén (pokud je příliš zhutněn pojížděním stavebních strojů, tak prokypřit), upravit půdní vlastnosti (dodat živiny v základním hnojení, zkontrolovat složení půdy z hlediska písčitosti-jílovitosti, PH a případně upravit), promyslet možnosti závlahy a případně ji rovnou realizovat, opět dorovnat a trochu zhutnit (třeba lehčím válcem, prostě tak, abyste se na povrchu nebořili a zajistili dobrou vzlínavost vody k semenům trav), pokud se objeví nějaký plevel, opět se ho zbavit.

A na perfektně připravenou plochu - bez plevelů, výmolů, hroud hlíny, prudkých teréních přechodů hrozících v budoucnosti skalpováním trávníku apod. - vyset vhodně zvolenou travní směs (rekreační, do stínu, hřištní či pouze okrasnou?). V jiných tématech se řeší její výběr.

Pokud jde o výrobce směsi, doporučuji Oseva Uni či Barenbrug. O vysévání jsou tu také informace. Obecně se doporučuje dobře celý obsah balení travní směsi promíchat (semena jednotlivých odrůd jsou nestejně velká a těžká), smíchat s pískem a vysévat nadvakrát, a to do kříže. Následně zasekat hráběmi anebo zasypat centimetrovou vrstvou vhodného substrátu anebo lehce přejet válcem - osobně bych zkombinoval poslední dvě možnosti.

A nyní to důležité... jakoby to předchozí důležité nebylo:-)...přiměřeně zalévat, aby povrch nikdy nevyschnul, a to po několik měsíců. Hmm... to by tak bylo v kostce prozatím všechno...

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?), 30.6.2009 11:43
jen doplnim o zalevani, travnik jsme zalozili 13/6 a meli jsme kliku na 3 dny, kdy krasne prselo. Ale v dalsich dnech bylo sucho a velmi horko. Za tyden jsme spotrebovali na plochu cca 500m2 priblizne 12m3 vody (nastesti vody destove, nikoliv pitne). Nejhorsi je udrzet vlhkou prave horni cast pudy, kde se voda po 2 hodinach odpari. Ted je trava vysoka asi 5cm, ale na plochu se neda vstoupit, bori se, ackoliv byla radne uvalcovana. :)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz