Dusíkem, resp. jeho vyšší dávkou to nebude. Mimo téma, posypový vozík není dle mne na hnojení moc vhodný. Jednak je tam problém s dodržením stejnoměrnosti posypu (překrývání souvislých pruhů, nebo naopak volné pruhy), také většinou z vozíku nejdříve padají drobnější "kuličky" a pak až ty větší, což je dáno nastavenou štěrbinou. Kvalitní ruční rozmetadlo je opravdu daleko lepší.
Tou zmínkou o hnojení v dubnu máte na mysli, že jste hnojil naposledy v dubnu?, pokud ano tak se kornatce nedivte. Trávník potřebuje hlavně vyrovnanost. Dusík se vyplavuje poměrně rychle, hnojit za delší dobu než dva měsíce je málo i když se použije hnojivo, kde to připouští :-).
Za dobu co se s kornatkou v trávnících setkávám, se mne potvrdilo toto : opravdu častá vertikutace (kornatka přežívá ve stařině a i na listech) s přihlédnutím ke složení trávníku - travním druhům (některé plstnatí více jiné méně a jsou na kornatku jinak citlivé). Správná zálivka, trávník nesmí být suchý, ale také ne zalévaný 2x denně ráno a večer. Hlavně ne každý večer trochu, to raději ráno. Takto častá a většinou krátká zálivka spolu s plstí jsou dobrým základem pro její rozvoj. Na druhou stranu opravdu nesmí prosychat, to ji tam máte pak také. Mám vypozorováno, že trávníky často (třeba i 2x denně) velice krátce zalévané, trpí suchem více než stejný trávník zalitý 1x týdně velkou dávkou. Horní část s plstí dokáže pojmout nemalé množství vody a ke kořenům se pak nedostane téměř nic. Správné hnojení (dostatek a pravidelnost bez výkyvů), osobně mám vyzkoušeno, že v počátích rozvoje stačí u trávníku v jinak dobré kondici trochu více pohnojit a je to OK. Trávník mám doma hlavně z kostřav, které jsou na kornatku hodně citlivé a tak jsem si zažil své. Letos mám první rok, kdy prakticky nevím co kornatka je. Je to však velice problematiká choroba a někdy i přes tu nejlepší péči je silnější než vy. Také to ovlivní okolní zahrady, když sousedé budou mít kornatky plný trávník tak je to pak ještě těžší.
V Brně armorex prodává pan Volejník firma greengreen.cz.