Úprava trávníku
|
|
|
|
|
|
|
|
Broudzalek - (5) - 162.1 (?), 24.5.2008 21:50, zobrazeno: 29476x
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jakým způsobem je nejlepší odstraňovat z trávníku suché části rostlin? Zkoušel jsem používat hrábě ("s těmi tenkými dráty"), ale práce je to dosti náročná..
Představoval bych si něco jako vertikulátor, který by do koše sbíral suché části, spíš i manuální... zahrada není velká, přezahrádka, a za domem, cca 50m2
Díky za rady..
PS: Pokud mi doporučíte nějaký typ a značku přístroje budu velmi rád :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.1 (?), 24.5.2008 23:08
Díky za tip..
Já se jenom bojím, že to bude něco podobného, co mám - spousta dřiny..
Jste s nimi tam spokojen, jde to zlehka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.38 (?), 18.9.2008 14:29
Nic lehkeho to neni, to mi věřte, i 50m2 se pak zda jak fotbalové fřiště, lepší je vertikutator, da se dneska sehnat za slušnou korunu
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.204 (?), 22.9.2008 12:40
Na vertikutátor a vidinu "pohodlíčka" bych nespoléhal!!! Zakoupil jsme elektrický vertikuttátor v mylném domění že přejedu "s prstem v nose" po zahradě a vertik. vše za mě udělá a bude hotovo.bohužel omyl!!Po elektické vertikutaci vezmu do rukou vertik.hrábě a stále ještě vyhrabávám a vyhrbávám a vyhrabávám suchou trávu.Dnes jsme toho názoru že ač je to podstaně bohužel fyzicky náročenější tak manuální vertikutací s hráběmi je to daleko poctivější a lépe udělané..Ten elekt.Vertikutátor to jen tak nějak přejede a nějak udělá ale určitě to není 100% je to takové šidítko.
|
|
|
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 17.4.2009 19:26
Vážený pane! To ste ovšem nepochopili princíp a účel vertikutátoru. Jeho úlohou nie je trávnik vyčistiť na 100%. I keď práve väčšina ľudí si to myslí. Vertikutátor má prerezať trávovú vrstvu vertikálne. Toť vše! A toto vertikálne prerezanie nesie so sebou niekoľko dosledkov. Jeden je, že vylezie pri tom časť suchej trávy - a vobec nevadí, že tam časť zostane. Ten druhý - podstatne doležitejší je ten dosledok, že zrušíte existujúcu rovnováhu v trávniku a naštartujete rovnováhu novú (svetlo, cirkulácia, atd). Zbytok vykoná príroda sama. Vy iba naštartujete procesy, ktorými zvýšite samočistenie, zlepší sa zásobovanie, prístup svetla, atd. Proste zvýšite entropiu v trávniku.
Vertikutátor mám 7 rokov, takže mám s tým aj nejaké skúsenosti. Z mizerného 40 ročného trávnika sa stal za dve sezóny trávnik skvelý (nie dokonalý). Čo malo za následok, že s ním bolo zákonite viac práce. A tak som zase začal vertikutáciu obmedzovať, aby som mal menej roboty. Stačí mi menej skvelý trávnik, vlastne mi pod jabloňami stačí aj trávnik mizerný. Hlavne ak s ním bude čo najmenej práce. Vlani som už nevertikutil vobec. Samozrejme, niekoho trávnik baví. Perfektný trávnik je umelecké dielo. Mojou prioritou to ale nie je. Na perfektný green toho treba podstatne viac, pomocou vertikutátoru ho nevyrobíte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.16 (?), 8.6.2010 22:27
Souhlasím.Dle mého základem perfektího trávníku je častá vertikutace (jak jste popsal jde jen o rozříznutí stávajících drnů které vede k rovnoměrnému trávníku.Provzdušnění celé plochy taky hraje velkou roli, ale pokud se dělá jen vertikutace a nic jiného, tak to stejně nebude světový trávník.Vyčesávání seschlé a starší trávy trávník také omladí a dá mu svěží vzhled. Důležité je však zatravňování (pokud nezasadíte, nemáte) a k tomu pohnojit. Jednou za měsíc po sekání prořezat, vyčesat,prosýt a pohnojit, vede dle mého ke krásnému trávníku.Semena nutno kupovat dle účelu a žádaného vzhledu (hřištní, golfová,parková a nevím jaké druhy...) na okrasný trávník dávám golfový a kde se chodí, tak hřištní kvůli odolnosti vůči sešlapání. Na pohnojení stačí Cererit, udělá hodně a nepohnojené místo lehce poznáte. Toť můj názor, pokud máte lepší, rád ho uvítám a přiučím se.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.159 (?), 16.6.2010 10:26
Preco sa ludia takto trestaju? :) Obycajna trava... ktoru staci kosit...
|
|
|
|
|
|
|
host - 102.13 (?), 24.6.2010 0:06
Ano, přesně tak, vertikutace prořezává hlínu, rozhodně není jejím účelem nic čistit. Pro pročistění trávníku se používá provzdušňovač.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|