Preji pekny den,
musim se podelit o zkusenosti s vertikutaci travniku (cca 800 m2). Jak jsem psal jiz v nekterem z prispevku, doposud jsem pouzival dratky na vyhrabavani stare travy a mechu. Mam AL-KO 32 combi care a o tomto vikendu jsem se rozhodl dratky odsunout do pozadi a vyuzit noze pro tu pravou a spravnou vertikutaci. Polohu jsem nastavil tak, aby noze jen tak zlehynka poskadlili travnik. (pozice 1 na stupnici nastaveni). Pokusne jsem vyjel a svete div se, fungovalo to. Po ujeti asi 11 metru jsem mel plny sberny kos suche travy. Travnik byl ale jako nedotceny, jen slabe viditelne plrouzky po nozich. Po teto zkusenosti jsem noze nastavil do nizsi pozice (c. 3 - stredni poloha). Opet jsem rozjel ten pekelny stroj, ale po par metrech jsem musel zastavit, protoze sberny kos byl opet plny. Tak takhle by to neslo. Kos jsem odstranil a vyhazovaci otvor zustal otevreny. Po vertikutaci travniku zustavala za mnou spoust (v dobrem smyslu slova) - 10 cm suche travy, spolecne s korinky trav, ktere byly v trave nezadouci. Pravdou je, ze nasledne hrabani travy bylo nekonecne, ale travniku takovy zasah urcite neublizil. Tento tyden rozhodim podzimni hnojivo a nasledne dolomiticky vapenec.
Muj zaver tedy zni: obavy ze zniceni ci poskozeni travniku se nepotvrdily a vertikutaci mou jen a jen doporucit. Oproti dratkum, ktere opravdu travnik jen tak lehce procisnou je vertikutace nozi uplne nekde jinde. Dekuji vsem, kteri mne v teto diskuzi podporili.
Preji vsem krasny podzim
Pavel Kotik
PS: uz se poohlizim po motorovem vertikutatoru, preci jen ten elektricky kabel je nadbytecny...