Podzimní výsev trávníku se mi osvědčil dokonce lépe než jarní. Zřejmě právě pro větší srážkové úhrny a menší potřebu zalévání. Do konce září lze trávník vysét, řekl bych.
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s podzimním výsevem trávníku? Do kdy lze zhruba set, aby trávník přežil v dobré kondici zimu? Nebo máme raději počkat do jara? Pozn. máme 3letou dceru, která bude běhat po zahradě.
Podzimní výsev trávníku se mi osvědčil dokonce lépe než jarní. Zřejmě právě pro větší srážkové úhrny a menší potřebu zalévání. Do konce září lze trávník vysét, řekl bych.
Mě se taky podzimní výsev zdá lepší. Už kvůli náletům semen pampelišek. Doufám, že při podzimním výsevu tam tolik semen nevzejde. My začli s výsevem minulý víkend. Světe div se, tráva se objevila už po týdnu. Hnojila sem jen posypem kostní moučkou. Ale tet se obávám, jeslti sem s hnojením neměla počkat, aby se vyvinuly pořádný kořínky.
Pokud nemáte zřízeny automatické závlahy jsou hlavní termíny zakládání trávníku březen - polovina června, září - polovina října. Podzimní termín je vhodnější, neboť je větší množství srážek, nehrozí již tolik přívalové deště, vývoj plevelů není již tak rychlý a proto netvoří konkurenci vzcházejících trav ( i při postřiku před založením je zásoba semen plevelů v půdě téměř nekonečná). Závlaha - pokud začnete zasetou plochu zalévat, pak by již neměl půdní profil vyschnout, jinak hrozí zaschnutí klíčících rostlin. Pokud nemáte automatické závlahy je lepší závlahu ponechat na přírodě.
Já jsem zasel trávník včera na 100 m2. Půdu jsem zryl, uhrabal do roviny, zasel osivo, nezasekával hráběmi, ale důkladně uválcoval válcem. A od včerejška kropím a kropím, tak uvidím, kdy vyleze. Má být pěkné počasí, tak to nebude dlouho trvat.
Vysel jsem pár metrů ještě před těmi velkým děšti, za týden mi spadlo snad 180mm, ale je vidět, že bylo chladno - tráva leze velmi neochotně 10. den po výsevu (SM, 300m nm.).
Ano, můžete. Zakořenění a zapojení trávníku bude hodně souviset s tím jak dobře budete mít připravenou osevní plochu. Chce to vzdušnou lehkou půdu do hloubky cca 15 - 20 cm, jelikož to prospívá zakořenění nejvíce.