Mulčování trávníku na zahradě - pro a proti

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?) 
17.5.2009 15:42

To zní vážně dobře  Ale co sekačky, které mají jen jeden nůž? To je mnohem častější jev u těch běžnějších rotačních. Je potom kvalita mulčování dostatečná? A hlavně - jak už tu padlo - zapadne mulčovaná hmota mezi stébla nízkého a hustého trávníku nebo zůstane ležet spíše na povrchu, kde bude vysychat a stane se jen jakousi plstí? Právě tato negativní možnost dost lidí od užití mulčování odrazuje (a myslím tím i sebe:-)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 17.5.2009 15:53

To zapadání, pokud stříhate 8cm trávu na 6 cm tak se to ztratí i při použití normální sekačky. Ovšem pokud máte trávu 25 cm a posekáte to taky na těch 6 cm tak to pochopitelně bude vidět. 

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 17.5.2009 16:02

A když mám trávu 4 nebo 5 cm a stříhám na výšku 2-3cm, respektive, když bych sekal každých přibližně 5 dní na udanou výšku, jak by to vypadalo? Nebo se zeptám jinak, lze mulčování použít na takzvaný "anglický trávník", a pokud ano, za jakých podmínek?

host - 47.59 (?), 17.5.2009 21:01

Mulčovat trávník?

Co je to za blbost? Takovouhle kravinu nikdy teda, vždyť i když posekáme trávník, tak je nutný ihned celou pokosenou hmotu shrabat, protože by trávník mohl zahnívat!!!

host - 73.42 (?), 17.5.2009 21:11

Mulčování je vhodné leda do škarpy u silnice.

Co se týče mechu v trávníku:

Mechu si ideálně zbavíme Zelenou skalicí (1 díl) a síranem amonným (3 díly).Každopádně mech je také známkou příliš nízkého kosení.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 17.5.2009 21:24

Jsem rád, že jsou tu odmítavé názory na mulčování, hned je to pestřejší Jinak mechem bych tuto diskuzi neplnil, toho je jinde dost, ale jestli právě na nízkém trávníku, to si jistý nejsem.

Co se týká zahnívání mulče, není to jen u případu, kdy je ho příliš silná vrstva?

host - 73.42 (?), 17.5.2009 21:50

Nízký kosení je jedním, nikoliv jedinným faktorem který způsobuje výskyt mechu. Každopádně takhle jsme se to učili.

host - 67.226 (?), 17.5.2009 21:40

...já mám k mulčování trávníku ničím nepodložený negativní vztah. Mám pocit, že o tom občas mluví laici i odborníci, ale v podstatě to nikdo nedělá, profesionálové už vůbec ne. Mám-li mít trávník k potěšení, užitku i pohledu, pak časté mulčování musí působit rušivě. A pokud posekanou trávu kompostuji, pak živiny vrátím trávníku raději občasným rozhozem kompostu.

L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 96.50 (?), 17.5.2009 21:51
Samozrejme zalezi na velikosti zahrady. Na casti, ktera je denne vyuzivana, pouzivam sberny kos. Zbytek zahrady, kde jsou pouze ovocne stromy proste posekam mulcovacim nozem na vysku cca 5cm. Trava nepodehniva a do tri dnu se ztrati. R.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 18.5.2009 0:08

Mulčovat trávník je, jak říká jedna naše mistrová,,výplod chorého mozku".Každý, kdo má trávník a stará se o něj tak, jak se má, vám potvrdí 5 nejzákladnější bodů údržby, pokud chceme mít trávník hezký.1) Správné založení, 2) kosení ve správné výšce a ve vhodné době, 3)Pečlivé odstraňování odumřelých částí trav a mechu, organický materiál na povrchu zabraňuje dýchání půdy, při dešti se dostane ke kořenům méně vody, je to ideální živný substrát pro houbové choroby, zejména plíseň sněžnou, kdo ji zažil, může potvrdit možnost zlikvidování velkých ploch, za příznivých podmínek pro houbu i celý trávník, 4)Pravidelné provzdušňování, 5)Pravidelné hnojení.

Popsat správnou péči o trávník je na dlouho, ale není to zase až tak složité, stačí se držet uvedených rad a trávník by měl vypadat,,reprezentativně".Pokud někdo chce provádět pokusy v trávníku, doporučuju založit kousek pokusného trávníku někde za keřem, zejména na chemické přípravky.Láďa.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz