Kam s posekanou trávou?
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.206 (?) 24.3.2009 9:37, zobrazeno: 49618x
Každý rok vymýšlím co udělat s posekanou trávou a zatím mě nic dobrého nenapadlo. Mám cca 500 m2 trávy, sekám často, protože menší tráva se kosí lépe než vysoká. Problém je však co s posečenou trávou. Domací zváíata nechovám, takže králici nejsou a ani nebudou. Nechávat trávu na zemi odmítám, zůstává pak zaschlá a dusí trávník, sekačku s mulčem nemám a ani neplánuji. Dávala jsem ji do kompostu, ale protože nemám zase tolik zbytků, abych ji něčím proložila, tak tam byla hromada zahnívajícího smradu, který dokonce v létě chtěl i hořet. Tudy tedy taky ne, tak a už mě nic nenapadá kam trávu dávat.
Poradíte někdo, nebo jak to děláte vy??? děkuji za tipy a rady.
Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.21 (?), 24.3.2009 9:44
Ja mam tedy rozhodne vice nez 500 m2 travy a kompostuju jedna radost. Ze by mi muj kompost smrdel nebo horel, to se mi doopravdy jeste nestalo. Nejlepsi, co muzete udelat, je zjistit si neco o spravnem kompostovani - i tady je urcite dost informaci. Proste kompost prohazovat, provzdusnovat, v pripade potreby zalevat, pridat pripadne nejake urychlovace atd. (i kdyz ja osobne nic z toho nedelam - ja mam proste pod tresni hromadu, kam vsechen odpad ze zahrady ci vareni nahazu a dal se skoro nestaram... a na podzim jen vybiram krasnou cernou zeminu :-).
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 24.3.2009 10:08
Jano, chcete nesplnitelnou odpověď, nahá -oblečená, pěšky- na voze.
Kompostovaná tráva se sama nevznítí, pokud byste psala o lupíncích z chmelových šištic, to by byla jiná :-). Prostě kompostujte! 500m2 je jak nic, na to Vám stačí jeden větší plastový komposter. Pokud do něj občas přihodíte listí, nebo drť z větviček, kompost bude jako víno.
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.206 (?), 24.3.2009 12:12
Pane, kdybych to neviděla na vlastní oči, nikdy bych neuvěřila. Nemyslím, že by tráva hořela plameny, ale mrknu do zahrady a vidím jak se mě kouří z kompostu. Začala jsem rychle trávu rozhrábavat a to se začlo čudit ještě víc, tráva byla naprosto vřelá a uvnitř černá. Nevím co to byla za chemický proces, ale v každém případě jsem měla nahnáno že to blafne a nedejbože podpálím i sousedovy budky se slepicema!! Ještě jsem udělala tu blbost, že jsem ji trochu zešlapala, aby se ji tam velzlo víc. Jo chybama se člověk učí a někdy i mučí, že jo?!
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 24.3.2009 12:50
To je typické samovznícení z akumulace tepla, jste klikař, nemám Vám důvod nevěřit. Ale nehořelo to. Pokud byste měřila teplotu, tráva byla, jak správně napsala vřelá a černá, ale ne zuhelnatělá. Samovznícení, kdy dojde k tomu, že centrálně je jemné šedé jádro spálené hmoty a rudě žhavý střed se u malého množství trávy takřka neobjevuje. Zmíněné chmelové lupínky dokáží ale "blafnout" již při vrstvě několik desítek centimetrů silné.
Pokud budete mít s kompostem jistotu, stačí prolít trávu lehce vodou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.4 (?), 20.3.2012 14:45
Dobrý den,
vím o čem mluvíte. Také mi chytla tráva, kterou jsem sekala a dávala na jednu hromadu. Bylo to za domem u malého plotu a když jsem se jednou vrátila domů, plot ohořelý... Evidentně tráva chytla plamenem. Také jsem nevěřila a napadlo mě i úmyslné založení. To se ale nepotvrdilo a tak již trávu "neskladuji" :-). Naštěstí byla kolem pouze kamenná zeď a tak nedošlo k požáru. Jsem ponaučená.
Takže lidičky věřte, že je to možné! Vilma
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.58 (?), 14.4.2009 10:21
Jak velký kompostér mi doporučíte na trávu o rozloze cca 600m2? Plastový kompostér od firmy AL-KO, stačí objem 350litrů nebo potřebuji 700litrů, je to okrasná tráva sekaná cca jednou týdně, někdy i častěji, budu přidávat i nějaké drobnosti z domácnosti a ze zahrádky, děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.190 (?), 24.3.2009 15:11
Také to tak dělám, slovo cítit je však slabé slovo, smrdí to jak bolavá noha, raději jsem přesunul kompost z dosahu převládajícího větru od sousedovy zahrady. Docela mi ho bylo líto.Tráva někdy neshnije a vytvoří se spečený koláč. Od té doby raději dávám trávu na kompost tak, aby se napřed trochu prosušila, třeba na tom kompostu, nedochází tím však k teplému procesu a ničení semen. Při přehazování kompostu nacházím ponravy chroustů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|