1. Koza je přežvýkavec, její trus se proto kvalitou podobá kravskému.
2. Běžná trávníková hnojiva v malých dávkách propsy toxická nejsou.Pozor jen na dusíkaté vápno, z něj se ve vlhku uvolňuje kyanovodík.
Dneska kupovaný kravský trus jsou sušené granule, které se mohou na trávníku rozhodit. Kozí hnůj nejspíš granulovaný nebude, bude smíchaný se slámovou podestýlkou a tudíž se na rozhození po trávníku nebude hodit. Snad jedině kdyby se rozhodil těsně před sněhem na podzim, během tání sněhu by se trus uvolnil do půdy a sláma by se zahrabala. Takže kozí hnůj se bude spíš hodit na zarývání nebo do kompostu, jinak asi ne.
Já bych tedy žádný hnůj po trávníku nerozhazoval, ani ten granulovaný. Jednak to nevypadá hezky, taky po rozpuštění se část amonného dusíku "vysmrdí" do vzduchu. Šlápnout po dešti do změklých granulí - nic moc. Naopak, zarýt na podzim do záhonu před 1. tratí pár týdnů uleželý kozí hnůj - proč ne?
Díky za reakce. Asi budu vypadat jako hlupec, ale zeptat jsem se musela :). Jsem čerstvý klasický odstěhovalec na vesnici a i když mám v rodině dva zahradníky, tak mne toto nádherné řemeslo zatím nelízlo. Trávník nám trochu více devastují psi a tak se snažím najít nějaké možnosti, jak mu trochu pomoct (nedaleko máme kozí farmu, tak mne v souvislosti s křepelkama napadly právě kozy, jako zdroj hnojiva).
Tak moc díky.
Eliška