Mám plot z turkestánskeho brestu 11 alebo 12 rokov o dlžke 70 m. Ešte mi nekvitol a ani nebude. Brest má opadavé listy a začína pučať až niekedy v apríli. Kedže ho strihám 3x ročne / musí sa strihať, lebo ročný prírastok je možno až 2-3 m vo vrcholovej časti a 1 až 2 m na bočných častiach/, tak sa nejaké kvety, alebo plody nemajú možnosť vytvoriť. Nevýhodou je, že ho treba každých 5-6 rokov výrazne zrezať na výšku 30 až 50 cm a na šírku okolo 30 cm, lebo potom je problém s jeho udržiavaním. Tento brest ako plot má význam len vtedy, ak je v dvoch radoch a pravidelne strihaný. Ak necháte iba jeden rad a nebudete ho strihať, tak vám vyrastú úzke a vysoké stromy. Na to nepotrebujete turkestánsky brest, ale môžete použiť hociktoré naše dreviny.
Doteraz som nespozoroval, že by odnožoval. Iba v prípade, ak necháte bočné výhonky klesnúť k zemi, tak zakorenia.
Tento brest je typický tým, že bohato pučí hlavne na reze a preto je vhodný na živé ploty. Keď nárast upravujete plotovými nožnicami ešte za zelena, tak orezané časti môžete kompostovať ako budúce hnojivo. Ak orezávate už zdrevnateľný nárast, tak máte zase plno drevnej hmoty, ktorú môžete štiepkovať a využiť ako palivo, alebo zemnú dekoráciu.