já osobně nemám rád vodorovná prkna na plotě (připadají mně jako žebřík a také to svádí i nevítané návštěvníky). Je to ale věc vkusu.
akát je dobrá rada, sehnat v potřebných rozměrech a kvalitě nebude jednoduché a levné. Doporučuji modřím - nejlevnější je koupit od hajného strom a dovézt na pilu. Když tuto možnost nemáte, skuste přímo na pile koupit. Ideální by bylo mít tesy (to je to vodorovné) z plastu (jestli se to dá sehnat, nebo ten akát) a na tom svisle (cca 5 x 2,5) plaňky, každá přišroubovaná přes podložku na ten tes. Podložka je proto, aby to nehnilo v místě styku.Natřít - a přežije Vás to. nezapoměňte prostřední plaňku dát delší, aby se opírala o podezdívku a celé pole se nepronášelo. Když chcete vodorovná prkna, tak bych do sloupků zabudoval packy, na kterých by vratovými šrouby byla prkna připevněna. Za dvacet let vás čeká výměna. Jirka
PS- mám u domu modřínový plot (vodorovná prkna nahoře a dole, mezi tím svislé plaňky) a nahoře krycí prkno z roku 1942. Tak po 10 letech natíraný fermeží. Stále je slušný, drží...