Rostliny k drátěnému plotu
|
|
|
|
|
|
|
Albe - (5) 1.9.2004 12:06, zobrazeno: 20688x
U rod.domku máme poměrně malý pozemek. Chtěla bych něco vysadit k drátěnému plotu a tím vytvořit alespoň částečnou pohledovou clonu. Problém je v tom, že to nemohou být žádné keře ani túje, širší než 30 cm. Na starém plotu byla pěkná stěna s nějakých planých svlačců, ale po odkvětu jsem suché rostliny těžko sundávala, jak byl plot propletený. Takže by to chtělo něco trvalého. Moc děkuji za každou radu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 16.9.2004 20:12
Pro popnutí plotu můžete použít např. podražec velkolistý. Má velké srdčité listy - stín až polostín, vlhčí půda. Dále zimolez - slunce i polostín, plamének - slunce, přísavník révovitý - slunce i polostín, aktinídie - polostín, chráněné stanoviště.
Zdravím, Alice
|
|
|
|
|
|
|
Albe - (5), 20.9.2004 10:43
Paní Alice, děkuji za radu. Podle podmínek, které máme bych si vybrala ten přísavník révovitý. Jestli dobře předpokládám, je to tzv."psí víno" - přísavník pětilistý s úponky. Na zahradách ho často vidím, ale v nabídce zahradníků (ani Starkla) není. Můžete mi ještě poradit jak se množí a kolik rostlin mám asi k plotu vysadit (vzdálenost rostlin)? Děkuji a zdraví Alena
|
|
|
|
|
|
|
MKP - (27), 29.9.2004 13:03
Není pravdou, že by se Přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia) nevyskytoval v nabídkách zahradníků. Např. Baumax má ve svém sorimentu P.q. 'Engelmanii', stejně tak jej má i Globus. A určitě je mají ve svém sortimentu i některá zahradní centra. Chce se to jen zeptat prodávajících.
K plotu bych sázel tak 1 - 2 rosliny na 1 metr.
|
|
|
|
|
|
|
a.ci - (6), 30.9.2004 22:44
Dobrý den,
překvapuje mne, že na něj nemůžete narazit v zahradnictvích. Mám ho na zahradě, takže bych Vám mohla nabídnout zdarma několik řízků. (Dá se množit mnoha způsoby - řízky dřevitými i bylinnými, hřížením i semenem).Ozvěte se mi na mail, domluvíme se.
Zdravím, Alice
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.12 (?), 27.9.2006 10:23
Já jsem úplný zahradní laik, ale přísavník se mi líbí a vím, kde ho vzít. Znamená to, že mám teď na podzim uříznout pár kusů rostlinky, uskladnit přes zimu ve sklepě a na jaře zapíchnout do záhonu? Podle bodu II tady: http://dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.php ?
Asi hloupý dotaz, ale opravdu jsem naprostá začátečnice :-)
Děkuju Chuanita
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.34 (?), 27.9.2006 10:45
Dobrý den. Trošku Vám do toho zasáhnu. Na popnutí plotu jste si vybrala dobře Parthenocissus quinquefolia. Je to liána, která má úponky, kterými se přichytí k plotu tím, že pletivo ovine. Dále se množí ten samý ale už je to kultivar se jménem "Engelmanii", na který Vás také odkázali. Tento přísavník je schopný se uchytit i na zdi, což ten první nedokáže, neboť nemá přísavné terčíky, kdežto kultivar "Engelmanii" je má. Pokud někdy přísavník namrzne, spolehlivě obrůstá. V žádném případě ale nesázejte 1-2 rostliny na metr, to je nesmyslně blízko sebe. Je to mohutná liána, spolehlivě se rozroste. Sázejte minimálně na 3 metry. Skutečně jsem viděl stěnu o délce víc jak 20 metrů a výšce 5 metrů, která byla celá popnuta jedinou rostlinou! A pro informaci, na tento druh se v předjaří roubuje přísavník trojhrotý, čili Parthenocissus tricuspidata a jeho kultivary. Pohodu Vám přeje Stanislaw:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.148 (?), 22.12.2006 10:00
Velice dobré je rdesno (polygonum baldschuanicum). Jde o zřejmě nejrychleji rostoucí "záležitost". Máme je kolem plotu asi 5. rok a vynikající.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|