Bydlím v čistém životním prostředí na okraji lesa NP. Zhruba za posledních 15 let lze pozorovat stále silnější výskyt lišejníků na oplocení, okapech, střechách a vůbec všech předmětech vystavených povětrnostním vlivům (nezáleží na materiálu - plast, kov, dřevo, beton - vše jedno). Výskyt lišejníků dříve nebyl na těchto předmětech téměř pozorován, později jsem si všiml, že přírodní břidlice na střechách lišejník nenapadá - ale ani to již dnes není pravda. Kovový plot i okapy jsou ošetřeny běžným nátěrovým systémem (zkoušeny nátěry ekologické i syntetické) a následující rok je již možné pozorovat potahování předmětů zelenými lišejníky, které vlivem vzdušné vlhkosti hojně bují. Problém je nejen v nevzhledném vzezření předmětů, ale při následné obnově nátěrů nelze téměř vůbec lišejník odstranit (různé roztoky skalic i speciálně prodávaných chemických přípravku společně s drhnutím rýžákem pod proudem vody moc nepomáhá). Jedině nákladné a pracné otryskání pískem předměty spolihlivě očistí. Minulý rok jsem postavil novou pergolu, řádně ošetřil 2x napouštědlem, 2x tenkovrstvou lazurou + 2x silnovrstvou lazurou (vše na syntetické bázi) a tento rok už začíná být opět patrný potah lišejníku. Čím v závěru nanášení nátěrového systému natřít předmět tak, aby se na něm lišejník netvořil a původní zvolená barva zůstala i nadále patrná? Mám představu v nějákém průhledném ochranném laku který by po nanesení alespoň 5 let vylučoval něco proti bujení lišejníků (Savo pomáhá nejlépe, ale pouze krátce). Měl by někdo tip na vyhovující přípravek? Dřevěný plaňkový plot napuštěný karbolkou cca 2-3 roky bez lišejníku vydrží (do doby, než déšť karbolku vyluhuje).