Nátěr plotu, okapů a pergoly proti lišejníku?

host - 209.65 (?) 
30.5.2009 11:35, zobrazeno: 9019x

Bydlím v čistém životním prostředí na okraji lesa NP. Zhruba za posledních 15 let lze pozorovat stále silnější výskyt lišejníků na oplocení, okapech, střechách a vůbec všech předmětech vystavených povětrnostním vlivům (nezáleží na materiálu - plast, kov, dřevo, beton - vše jedno). Výskyt lišejníků dříve nebyl na těchto předmětech téměř pozorován, později jsem si všiml, že přírodní břidlice na střechách lišejník nenapadá - ale ani to již dnes není pravda. Kovový plot i okapy jsou ošetřeny běžným nátěrovým systémem (zkoušeny nátěry ekologické i syntetické) a následující rok je již možné pozorovat potahování předmětů zelenými lišejníky, které vlivem vzdušné vlhkosti hojně bují. Problém je nejen v nevzhledném vzezření předmětů, ale při následné obnově nátěrů nelze téměř vůbec lišejník odstranit (různé roztoky skalic i speciálně prodávaných chemických přípravku společně s drhnutím rýžákem pod proudem vody moc nepomáhá). Jedině nákladné a pracné otryskání pískem předměty spolihlivě očistí. Minulý rok jsem postavil novou pergolu, řádně ošetřil 2x napouštědlem, 2x tenkovrstvou lazurou + 2x silnovrstvou lazurou (vše na syntetické bázi) a tento rok už začíná být opět patrný potah lišejníku. Čím v závěru nanášení nátěrového systému natřít předmět tak, aby se na něm lišejník netvořil a původní zvolená barva zůstala i nadále patrná? Mám představu v nějákém průhledném ochranném laku který by po nanesení alespoň 5 let vylučoval něco proti bujení lišejníků (Savo pomáhá nejlépe, ale pouze krátce). Měl by někdo tip na vyhovující přípravek? Dřevěný plaňkový plot napuštěný karbolkou cca 2-3 roky bez lišejníku vydrží (do doby, než déšť karbolku vyluhuje).

host - 144.89 (?), 8.4.2011 19:27

Možná by bylo dobré si rovnou i na zahradní altány či pergoly dat okapy které se nemusí natírat a jsou úplně bezúdržbové.Pokud tedy můžu doporučit, určitě se podívejte na výrobky Rakouské firmy PREFA. Výrobky jsou ze slitiny hliníku, jsou cenově velice dobře dostupné, extrémně odolné, rezuvzdorné, odolné při bouřkách, bezúdržbové, lehké, jisté při dešti, ekologické, dlouhá záruka, široká nabídka barev - co víc si ještě přát :-)

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika