Zakrytí jezírka na zimu

Ligor - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 25.177 (?) 
15.9.2014 15:18

Mé osobní zkušenosti:

Polykarbonát je rozhodně nejlepší varianta. A formou plovoucích desek. Desky se pohodlně naskládají a spojí na jezírku. Desky se nechájí nádherně vyrobit na rozměry jezírka. I skladování těchto desek není tak složité.
Jediná nevýhoda- musí se odmetat sníh
Fotky takovéhoto "zastřešení" případně pošlu mailem, momentálně nemám u sebe fotky.

Vzduchovací kámen dokáže udržet hladinu také nezamrzlou ale nesmí se umístit na dno, nýdrž do max. 50 cm hloubky, nebo i méně - podle hloubky jezírka

Topná tělesa - hrozně drahá na provoz

Topný kabel je nejhorší varianta pro KOI co může být, při velkém nárustu tepla může dojít k probuzení KOI ze spánku a následnému zamrznutí u hladiny

Verdikt - Vduchovací kámen nebo polykarbonát... osobně používám oboje zároveň
U zakrytí jezírka platí jeden důležitý fakt - NIKDY nezakrývejte jezírko vzduchotěsně, poté dochází k hromadění jedovatých plynů a následně k úhynu ryb.

Co se týče originál Japonských KOI dovežených z Japonska, tak opravdu potřebují aspoň 3°C. Takže 1,8m hloubky, může být i 1,5m ale za předpokladu zakrytí jezírka.

host - 72.73 (?), 12.9.2014 12:46

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na váš názor ohledně vzduchování. Četl jsem hodně názorů, že vlastně vzduch v zimě ochlazuje vodu. Pokud by to bylo tím, že je vlatně o dost studený než voda v jezírku, pak by přece šlo umístit vzduchovací motorek do sklepa kde je přes zimu teplota stále nad nulou. Alespoň u mne a navíc mám jezírko prakticky nalepené k chatě. Jen by se musela pořešit izolace hadičky, ale to by asi nebyl takový problém. Pokud by toto fungovalo pak bych se spíš obával toho, že vzduchové bubliny promíchávají vrsty vody a tím ochlazují vodu u dna. Možná proto jsem o tomto nápadu ještě nikdy nečetl, prože je to blbina :-) Díky za vaše názory 

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.9.2014 13:59

vzduchování ochlazuje i tím promícháváním, ale na co jste zapoměl, také tím, že se dovnitř do bublinky odpařuje voda a je to jako když stejným způsobem zvětšíte hladinu. Teplejší vzduch mnoho něřeší = odpaří se více vody a odejme se více skupenského tepla z kapaliny. Je tedy lepší do prostoru pod vzduchovací kámen situaovat topné tělísko...

host - 72.73 (?), 12.9.2014 14:14

Ok, odpaření vody by mi ani tak nevadilo, je čím doplňovat :-) a kdyby se vzduchovací kámen nedal do nejhlubšího místa, ale např. jen do 50 cm, aby se voda aspoň trochu okysličila nebo je to zbytečné? Loňskou a zároveň první zimu jezírko přečkalo v pohodě, protože to spíš bylo jaro než zima :-) ale pro letošek plánuji alespoň plováky z XPS desek a pokud by šlo opravdu do tuhého obětoval bych pár kaček za elektriku a zkusil bych topítko z akvárka.

host - 105.132 (?), 12.9.2014 14:53

Nemyslim si, ze by vzduchovanie nejak prilis ochladzovalo. Spodna voda v jazierku cerpa teplo z hlbky 1 m. Tepelna kapacita zeme pod jazierkom je obrovska a preto do tejto hlbky u nas nepremrza skoro nikdy. Male premiesanie vody moze viest k ciastocnemu ochladeniu, ale teplo z materialu pod jazierkom to dorovna. Mozno sa najde nejaky kutil, co to skusi zmerat.

host - 102.197 (?), 12.9.2014 19:12

Mám odzkoušeno, že při hlobce jezírka něco před 130cm vodu extrémě ochlazuje jakékoliv vzduchování. Voda se promíchá a teplota jde rapidně dolů. A je jedno, jestli vzduchuji u hladiny nebo u dna, na mělčině nebo v hloubce. Pokud vzduchovat, tak jedině, když se v zimě oteplí...

To je ale tím, že mám jezírko mělké. Kolega má jezírko ani ne o půl metru hlubší, se stejnou nebo menší plochou hladiny, vzduchuje celou zimu a teplota je OK.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 13.9.2014 8:57

U malých a mělkých nádrží opravdu není vzduchování na zimu to nejlepší, co můžete pro jezírko udělat. Pokud máte venku mínus deset, docela efektivně vodu chladíte vzduchem, který kompresor nasává z okolí - a ten je v tu chvíli o dost chladnější než voda.
Kompromisním řešením jsou nízkovýkonná čerpadélka, které využívají teplo samotné nádrže, ale tady zase musíte mít nějakou rozumnou hloubku na přiměřené velké ploše.
Sázkou na jistotu jsou pak topná tělesa - ale tady je zase trochu potíž se spotřebou energie.

host - 232.98 (?), 14.9.2014 3:03

Také řeším co na zimu do malého jezírka.

Problém se vzduchováním je spíše jen u malých nádrží, tam však postačí podle mého názoru zase slabší topítko - cca 150 - 200W.

Určitě nepojede celou zimu 24 hod denně a pak provoz není tak drahý. Normálně mi tam jede fltrace 100W, kterou na zimu vypnu, takže rozdíl skoro nepoznám - chci koupit slabší 150W. Předpokládám, že na hladinu o 4 metrech čtverečních to musí stačit.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 15.9.2014 9:13

K tomu topítku - není potřeba rozmrazit hladinu v nějaké velké ploše. Vy jen musíte mít alespoň kousek volné hladiny na odchod kalových plynů.
Provoz takového topítka je samozřejmě relativně drahý. U nás třeba máme příkony topných těles 200 a 330 W - paradoxně to silnější je podle mého na provoz levnější, protože má v sobě termostat, a nemusí tedy běžet nepřetržitě a je nezávislé na obsluze. Třeba tu loňskou zimu-nezimu se to určitě vyplatilo.

host - 14.254 (?), 15.9.2014 10:21

tu lonskou zimu sa to vyplatilo nechat v garazilaugh

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty