Vzduchování v jezírku

host - 238.6 (?) 
28.2.2013 19:27, zobrazeno: 9950x

Zdravím,

přemýšlím nad jednou věcí. Má význam vzduchovat na více místech? Momentálně to mám udělané tak, že mám od kompresoru vyvedeno 6 hadiček a na koncich mám malé akvarijní vzduchovací kamínky. To mám rozmístěno po svém jezírku asi 50m2. Říkám si, není to zbytečné? Nestačila by jedna či dvě větší vzduchovací kostky?

host - 49.247 (?), 28.2.2013 22:06

No je otázkou co tím sledujete :-) Díky rozsáhlému vedení hadic po celém jezírku a řadě malých kamínků musí narůstat tlakové ztráty.

Osobně si myslím, že efektivnější cesta jak provzdušnit vodu je použít vzduchovací válec, já ho vedle provzdušnění vody využívám i k rozpohybování hladiny směrem ke skimmeru, který je v protilehlém rohu, funguje to výborně.

host - 238.6 (?), 28.2.2013 22:56

S těmi ztrátami mě to právě napadlo... Kompresor má výkon 45l/min. Nad tim vzduchovacím válcem jsem právě uvažoval. Stačil by na něj můj kompresor? Jaký by jste mi doporučil? Děkuji.

host - 4.7 (?), 1.3.2013 7:59

..v com sa valec odlisuje od kamenov okrem toho, ze ma tvar valca?

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 1.3.2013 9:16

Na tu otázku podle mého nejde jednoznačně odpovědět.  Pokud by se jednalo pouze o zvýšení obsahu kyslíku ve vodě, byl by patrně vhodnější jeden zdroj vzduchu. Jestli ale sledujete i jiné cíle - třeba zlepšení cirkulace vody v nádrži, lepší funkce skimmerů, ukládání sedimentů atd. - bude lépe použít více míst než jedno. Tomu ale samozřejmě musí odpovídat výkon kompresoru.
Ten vzduchovací válec se od vzduchovacího kamene může lišit velikostí bublin, které produkuje. Pokud jde o přenos plynu do vody, tak tam menší znamená lepší.

host - 238.6 (?), 1.3.2013 9:51

Děkuji za odpověď. Jednalo se mi především o provdušnění. Tak asi budu uvažovat nad investicí do válce.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 1.3.2013 15:14

Otázka je, na jakých hodnotách kyslíku ve vodě jste. Změřte to, a podle toho se rozhodněte

host - 221.2 (?), 1.3.2013 16:23

Dobře. Koupím nějaký tester.

host - 126.122 (?), 2.3.2013 17:34

Máte někdo zkušenost s tímto provzdušňovačem? Je to plastová placka s gumovým perforovaným potahem. Je to profi věc z domovní čističky vod (dostal jsem to k bedně filtru). Ještě jsem to nepoužil, protože filtrace je ve výstavbě (i jezírko) :-)

host - 224.57 (?), 2.3.2013 21:15

Overil by som si, ci je mozne pouzit toto pre klasicky prevzdusnovac do jazierka. Dolezite je, na aky tlak je tento dick urceny. Tlak nemusi vobec suvisiet s prietokom vzduchu. Ak cisticka pracuje na vykonnejsi kompresor, co je mozne, tak vam to bezny prevdzusnovac jednoducho neutiahne. Kompresor do jazierka niekedy ma udany jeden z parametrov aj maximalnu hlbku. Z tej sa da urcit pomerne presne tlak vzduchu, ktory kompresor dava. Kvalitne stroje maju v papieroch udane pracovne krivky prietoku vzduchu oproti tlaku, podobne ako to byva v pripade pracovnych kriviek cerpadiel vody.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz