Vybudovanie rybnika - vhodne tvarnice a beton?

host - 205.194 (?) 
26.3.2012 17:56, zobrazeno: 29899x

Zdravim,

potreboval by som poradit pri realizacii napadu s postavenim rybnika. Za svojou zahradou vlastnim pozemok, popri ktorom tecie potok z lesa a luk, ziadna dedina ani obrabane polia. Pekne studeny. Uvazujem nad vystavanim rybnika 4*6*1,5 na chov pstruhov a postavenie oddychoveho zatisia (altan, rybnik). Neviem ale ako najrychlesie a najrozumnejsie postavit rybnik. Kolega ma postavene nieco podobne uz niekolko rokov, z betonovych tvarnic a spodok rybnika je tiez betonovy. Tvrdi ze s tym nema problem a chova tam cca 500-800 pstuhov samozrejme vo vacsich rozmeroch rybnika. Chcem sa spytat ci v tomto prevedeni v tomto vidite problem alebo nie. Dalej nejako sa mi nezda ze nema v tom ziadnu foliu a podla mna beton musi presakovat.  Vie sa niekto z vas fundovane vyjadrit pripadne poradit? Nechcem tam mat ziadne velke hejna, proste len ako myslienka a cca 100 kuskov max... Dakujem moc...

host - 5.101 (?), 27.3.2012 9:44

Pokiaľ máte prítok z potoka, tak priesaky Vás nemusia zaujímať. Hĺbku by som volil o niečo väčšiu. Pred realizáciou porozmýšľajte nad tým, ako sa bude správať rybník a ako to budete prevádzkovať počas mrazov (napr. dva týždne mínus päťtnásť až mínus dvadsať).

Pavol

host - 205.194 (?), 29.3.2012 11:19

Zdravim, hlbka 1,5 metra je malo?

Na zimu vypustit, som v lokalite kde je -25 bezne v lepsej zime takze pravdepodobne vypustit ale nemusi to byt pravidlo. 

Trapi sa este skor kvalita vody... pokial by to bolo napustane z potoka nebude problem pri tom objeme s obsahom kyslika? Nemam tam moznost privodu elektriky takze pripadne okyslicovanie nie je mozne. Je mi jasne zeby pritok mal byt kvazi kaskada a priprava uz niekde pri potoku, ak dobre ratam je to cca 32 m3.

Dakujem

Marek

host - 5.101 (?), 29.3.2012 14:11

Ťažko radiť, pokiaľ nepoznám situačnú schému, výškové pomery. Hĺbka 1,5 m je postačujúca, ale ja by som časť urobil hlbšiu. Mali by ste si ujasniť, či budete rybník prevádzkovať aj v zime. V zime hrúbka ľadu môže dosiahnuť až 70 cm. Pre chov pstruhov nepostačuje rybník len napustiť, ale je potrebné mať stály prítok, príp. pravidelné dopúšťanie. Závisí to od teploty vody.Chovať pstruhov mimo zimného obdobia je možné. Skoro na jar kúpite mladé pstruhy a do zimy by mohli mať konzumnú veľkosť.

Pavol

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024