Dnešní den jsem dal poslední, pátou dávku (400g) soli, takže celkem jsem dal 2 kg do 2 kubíkového jezírka.
Kromě soli jsem použil i Algae Away a bakterie Golem S.
Co se stalo:
- ryby - v pohodě, jsou aktivní, vyhřívají se na slunku, večer klidně spí, žerou jako vždy - prostě vše se zdá v pořádku. Jen doufám, že tato preventivní dávka jim trochu pomůže, nedávám žádné vitamíny a pod, tak snad to byla dobrá prevence
- rostliny - při této dávce rostou zcela normálně. Dokonce i trávník, kam jsem pustil odkalení z filtrace (ale šlo jen o cca 100 l v několika dávkách) roste bez problémů
- řasy - zde jsem zklamán, sůl v aplikované dávce na řasy vůbec nepůsobí, zabírá až Algae Away.
- voda - po celou dobu je jezírko čisté, vidím na dno (cca 1m). Sem tam trochu pyl a jiné nečistoty na hladině, ale jinak OK.
Dnes jsem byl ale trochu mile překvapen, v 18 hod jsem dal do jezírka sůl, v 23 hod koukám na vodu v jezírku, tak průzračná už dlouho nebyla. Dokonce i u reflektorů je voda čistá a není vidět plavající smetí. Zkouším nafotit, moc mi to nejde, ale dám sem jednu fotku.
Ale popravdě nevím co to udělalo, ale v 18 hod ta voda tak křišťálová nebyla, že by opravdu sůl nejak vše pročistila - a tak rychle.
Závěr: asi jednou račně zvážím aplikaci 1 kg na kubík - jako prevenci pro ryby, jinak v tom nic super nevidím. Jak bylo napsáno výše, asi by se ta dávka musela pohybovat od 3 kg na kubík, aby to působilo i na řasy a pod. A to se mi zdá už moc, to zkoušet zatím nebudu.
Uvítám i reakce od někoho, kdo to také zkusil, pro porovnání.