Proč mě uhynuli jeseteři?
|
|
|
|
|
|
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 209.88 (?) 23.2.2011 23:19
Ne, to rozhodně nehrozí. Do běžné jezírkové folie rak nemá šanci díru udělat. V každém případě je dobré připravit rakům do jezírka spoustu různě velkých úkrytů. Já jsem jim tam dal několik keramických drenážních trubek, co se dřív používaly na meliorace, a také několik dutých cihel a navršené kameny. Mohou také dle libosti hrabat ve filtrační mělčině i v rostlinách. Když mají dost úkrytů, tak jsou v klidu. Já chovám raky červené a mramorové, protože jsou to drobnější raci a v zimě neaktivní. Rak pruhovaný je mi krajně nesympatický a aktivní po celý rok, takže bych se bál o spící ryby, mít ho v jezírku. Naše raky říční, kamenáče i signální nesmíme podle zákona ani vyrušit, natož pak chovat, přemisťovat, nebo ohrožovat. Tak to bez zvláštního povolení nikdo ani nezkoušejte. Bylo by to drahé.
Podle mě je rak červený na domácí chov nejlepší. Rychle a bezproblémově se množí, aktivní je i ve dne, takže hlavně albinotické formy můžeme běžně pozorovat třeba v pravé poledne, račí mor se jich netýká (nesmí se vypouštět do volné přírody!!!), v zimě je klid, klepeta nemají tak velká, aby porušili folii, nebo aby škodili větším rybám a když nebudete mít velké, dravé ryby, tak je nic nesežere (ty větší a dospělé). Přemnožení rozhodně nehrozí. I kapr si malého ráčka schroupne s chutí.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 24.2.2011 1:54
S těma rakama jste mi připoměl: před skoro 10lety, jak bylo velké sucho, jsem tady poprvé zažila, že skoro vyschnul i potok. Za ještě rozestavěným domem, mi teče starý mlýnský náhon, ke byli raci odjakživa. Při kontrole stavby, mne napadlo zajít se podívat k náhonu a zjistila jsem, že je tam už jen pár velkých kaluží, ve kterých živoří několik malých rybek a po dně v blátě se snaží někam doplazit (to není asi ten správný výraz ) raci. Pstruzi kolem už leželi všichni mrtví. Volala jsem na CHKO - pod které spadáme a ti mi řekli, že je to všude a neví co s tím. Za tři dny jsem tam přijela znovu a kaluže se smrskly v kalužky ve kterých rezignovaně čučeli raci. Tak jsem se naštvala, vzala gumovky, kýble a půl dne jsem vybírala raky a malé rybky na úseku alespoň 500m. Odvezli jsme je s manželem autem proti proudu potoka, směrem k prameni, kde alespoň nějaká voda ještě tekla. Snad jsme alespoň tyhle zachránili. Za měsíc, po deštích, jsme jeli kolem místa,,výsadku" a manžel se smál:,,tak hoši, je po prázdninách, sbalte si kufry a pěkně docupitejte zpátky domů"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.194 (?), 17.5.2011 17:09
Zdravím, aké kamery pužívate vo Vašom jazierku.Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.242 (?), 23.10.2011 21:04
Pěkný den, prosím o radu.
Dobrý den, prosím o radu ohledně malého jesetera, je to mládě asi 20 cm. Máme ho přes 3 měsíce v zahradním jezírku cca 100 kubiků vody. Původně jsme měli dva malé, ale prvního nám nejspíš vytáhla kočka, jsou to asi 3 týdny. U druhého malého, dá se říci že drobnějšího se nám poslední dobou zdálo, že až tak nepřijímá potravu. Ale byly to jen dohady. Máme jezírko čisté, průhledné až ke dnu +- 170 cm. Bohužel dnes jsme malého jesetera našli ve skimmeru, byl apatický a prohnutý do luku. Zatím žije, ale je hodně zkroucený. Dali jsme ho do většího škopku, malým čerpadlem okyslišujeme vodu, zkusili jsme mu tam dát malé larvičky potemníků a larvičky pakomára. Nevíme zda přijmul potravu a moc by nás zajímalo, zda je šance mu nějak pomoci. Nevíme zda se to stalo kvůli stravě či šok ze skimmeru, protože tam mohl být i den či dva dny, to přesně nevíme.
Velice děkujeme za radu.
|
|
|
|
|
|
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 209.88 (?), 23.10.2011 23:36
Dobrý den.
Jestli se zkroutil, tak to už asi nerozchodí. Hlavně ne v tom škopku. Je to s jeseterama občas potíž. Měl jsem podobnou patálii s jeseterem hvězdnatým. Konkrétně tento druh je lepší kupovat až tak od velikosti 35-40cm. U menších můžete dopadnou takhle i když jim dáte všechno. I jeseter malý, když se koupí takhle malý, může mít potíže. Mě se stalo to, že mi jeden nějak zakrněl a je z něj liliput.
Myslím, že hlavní důvod jeho neduživosti je nepochopení krmného místa jím, nebo Vámi, případně mu nabízené jídlo nějak nešlo pod nos. Mohlo se stát, že než se dostal k ochutnávání, ostatní ryby mu veškeré jídlo sežraly. Znám to také podle sebe. Já musím nejdřív nakrmit plovoucími granulemi všechny ryby plující nahoře. Krmím při soumraku, hlavně kvůli veslonosům. Je to jejich doba. Teprve až je po všem a krmení jim leze z uší, hodím jeseterům jejich oblíbené granule. Jsou těžké a okamžitě klesnou ke dnu. Krmím nad nejhlubším místem, kde se všichni jeseteři zdržují nejvíc. Dno svého jezírka mám úplně hladké, jen čistá folie. Z takového dna se jeseterům jí jako z čistého talíře. Prostě za chvíli nezbyde vůbec nic, protože jim opět pomůžou ostatní ryby.
Zajímalo by mě, jestli Vaši jeseteři vůbec žrali, jestli jste je pozorovali i za tímto účelem. Já to mám jednoduché. Šmíruju je podvodními kamerami.
Další důvod neduživosti jeseterů může být chemismus vody. Jeseteři totiž nesnášejí i malá množství měďnatých sloučenin ve vodě, konkrétně třeba měděnku ze žlabů, svodů a měděných hromosvodů, když teče do jezírka.
Ať se daří- Jarda Slatiňany.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.242 (?), 24.10.2011 10:41
Posílám pozdrav do Slatiňan a moc děkuji. Můj mužský je teď v práci, ale prý Vás a Vaše podvodní království s kamerou zná z netu. Jsme rádi za rady. Jak se jeseteři krmí jsme pozorovali, na dno vidět je, také ho čistíme, bohužel tohoto maličkého jsme až tak dobře neohlídali. Nejspíš byla chyba velké granule a koi kapři, které i když jsme krmili bokem, lítaj všude a jdou ke dnu. Stačí, že jeden si všimne krmení jeseterů a ostatní jdou za ním. Ten maličky jeseter včera měl problém s naší pomocí sežrat červika)prý pakomára), dnes bych řekla, že se víc hýbe, vzala jsem ho za hřbet a zkusila luxovat po dně škopku. On sám začal žrát ty červiky a zdál se mi rovnější. Avšak, když jsem ho pustila, zase je na boku a do oblouku, tak uvidíme. Přemýšleli jsme, že pokud se jeho stav opravdu zlepší, co nejdříve ho dáme do dětské vaničky a jak to půjde, tak zpět do rybníčka. Pak ho, ale asi budeme dočasně lovit a krmit bokem, ať má sílu?! Jde naučit toho malého na nějaké místo, kde mu dáme krmení?! Problém vidím zimu, za pár týdnů může být led.
Ještě máme dva větší (+-30 - 35 cm) veslonosi a jednoho malého, asi 15cm. To je také takové trdýlko. Plave spíš u dna v mělčí části rybníčka, není tak rozjívenej, příjem potravy je podle nás taky s otazníkem. Máme ho zkusit taky vylovit a dokrmovat?! Nebo co s ním?! Máte zkušenosti?!
Velice děkujeme a ať se daří!
|
|
|
|
|
|
|
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář (275) - 209.88 (?), 25.10.2011 14:48
Těší mě Váš zájem o moje amatérské jezírko.
Moje jezírko není tak velké a tvarem dna je jako podlouhlý škopek s jednou hlubokou tůní (190cm). Toto je moje jediné krmné místo a specielně jeseteři se zde nejvíce zdržují, tedy alespoň ve dne. Jestli Vaši jeseteři jezdí víceméně všude a nemají nějakou podobnou tůni, jako mám já, pak asi bude problém ty malé nakrmit, protože jsou to tupouni. Kdyby lépe koukali, jako třeba kapři a jiné potvory a nespoléhali se jen na fousy, asi by to bylo jednodušší. Budete muset vykoukat jesetery nejvíce navštěvované místo a krmení jim nastlat úplně před hubu nějakým udělátkem, které nepřiláká kaprovité ryby, jako to udělá zvuk granulí, dopadlých na vodní hladinu. Nevím čím krmíte. Já jeseterům dávám EFICO Alpha 714 - 3mm a spolknou je i hodně malé ryby, včetně neduživých jeseterů. Teď už je moc nekrmím a když ano, nasytím jim granule vitamíny. V létě krmím jen jednou denně a to tak, že se nažerou všechny ryby dosyta. Zbylé granule pomalu dojedou ryby s bulimií. V této podzimní době krmím malinko a jen jednou za pár dní.
Odchyt jeseterů na krmení a vracení zpět je možná bude vyčerpávat víc, než když zůstanou v jezírku a nějak jim nakrmíte pod nos. Jeseteři a hlavně veslonosi jsou velmi brzy po odchytu úplně vysílení a dost dlouho jim trvá, než jsou zase v pohodě. Vím to, protože jsem teď dělal výlov a očistu jezírka. Jeden velouš ležel půl dne na boku a ani se nehnul jen proto, že jsem ho vážil a měřil a musel jsem počkat, až se domrská. Byl pak úplně vysílený. Naštěstí se srovnal, ale měl jsem strach, že trhne bačkorou, když tak dlouho házel břicho.
Když už je budete vyndávat, berte jim vodu z jezírka a vracejte je pomalu, kvůli vyrovnání teplot. Chce to přimíchávat vodu do nádoby a potom teprve vypustit. Příště si raději kupte trochu větší ryby. Jsou sice dražší, ale když Vám je nesesvačí kočky, daleko rychleji dorostou potěšujících rozměrů. Mě třeba jeseter sibiřský udělal od jara do teď přírůstek 2.5 kg a 15cm. Je teda fakt, že letos jsem ryby překrmoval, aby právě rychle vyrostly. Příští sezónu budou na poloviční dietě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.242 (?), 25.10.2011 22:59
Pěkný den, je vidět, že už máte hodně zkušeností.
Především chci poděkovat za radu s krmivem, právě jsem ho zkusil objednat.
Jinak naše jezírko je tvarem něco mezi srdcem či ledvinou. Jedna část mělčí, v druhé části je hloubka tůňky něco přes 170 cm. Tam jsou jeseteři. Tedy my máme zatím jen dva velké (k 90 cm a k 60 cm), pak jeden menší, asi 35 cm, ty problém s příjmem potravy nemají, ty sledujeme. Viděli jsme žrát i jednoho malého (+-20cm), ale ten zmizel a našli jsme ho po několika dnech asi 30 m od jezírka, musela ho vytáhnout kočka. Druhý malý, ten náš ohnutej marod, se tak do žraní nehrnul. Chyba byla, že jsme se na něj nesoustředili víc. Teď už budeme chytřejší.
Jezírko jsem sice řešil už loňský rok, ale přednější byla dostavba domku. Až letos jsem od jara postupně přidával ryby, rostliny, úpravu, řešil čističku, čerpadla... Voda je čistá, ale jaká je kvalita, to změřené nemám. Když jsem zjistil, že mám plný rybník potěru od karasů, perlínů a možná i vrh koi, ale to se mi moc nezdá, tak jsem dokoupil pstruhy, ty rostou fest. No a veslonosi, dvěma větším se daří dobře, pak jsem si před pár týdny vzal maličkého, byl poslední a ať ho prý vezmu dětem za pár korun... Jak už jsem psal, je to trdlo, nevím co s ním. Mám obavu, aby zvládl zimu. Asi udělám pokus s dokrmením bokem ve škopku, ale hned ho vrátím do vody. Snad ho tím moc nerozhodím?! Pořád si plave kolečko v mělčí části, spíš u dna či ve středu hloubky. Jestli máte ještě nějakou fintu, názor či radu, budu rád.
Přeji hodně úspěchů a přírůstků :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|