přírodní naleziště zeolitu

host - 121.238 (?) 
1.7.2008 9:31

Vzhladom na moznost regeneracie, ak by vydrzal jednu sezonu, bolo by skvele... ale nemam skusenosti. Jeho efekt moze byt aj ucinok v krizovych situaciach. Ak sa zvysi amoniak v kratkom case, naviaze ho. Ak poklesne moze cast uvolnit a tento mozu spracovat bakterie a rastliny.

Juro

host - 85.34 (?), 1.7.2008 11:25
aha, špatně jsem Vás pochopil, já myslel, že nemáte jasno o pozitivních vlastnostech zeolithu v našich jezírkách. Zatímco Vám (nakonec i mě :-)) jde o to, aby zakoupený zeolith fungoval co nejdéle. Já to vyřešil zatím tak, že jsem jej sehnal za docela rozumnou cenu, po sezóně jej budu dávat bez regenerace pod kačírek do mělkých zón, zatímco do filtru holt koupím nový. exn

host - 121.238 (?), 1.7.2008 14:22

Vygooglil som firmu na sk co to tazi. Zeocem. Z produktov som nasiel ZeoGravel, co by sa asi hodil. Predavaju to aj nejake zahraqdkartva pod travu, asi by to nemalo byt drahe. Cenu som nasiel na jeden z produktov do 200 SK na 25 kg vrece. Mozno produkt od Zeocemu plus postovne by bol podstatne lacnejsi.

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 1.7.2008 20:39

Před časem jsme se pídil po způsobu, jak zjistit, zda ještě zelith váže či už je plný. K ničemu jsme se nedobral. Nenašel jsme ani přesné dávkování, vycházím z toho, že absorbční schopnost frakce dejme tomu 8-16mm ji jiná než droběnejší zrnitosti -  a chybí jakékoli údaje. prostě jen naspyte - a čekejte zázrak - a to mi moc neuspokojuje Pokud někdo takové informace mám, sem s nimi, mylsím že nejsem sám,  kdo je shání

host - 121.238 (?), 3.7.2008 9:36

teoreticka kapacita nie je vyssia ako 1 mmol/g, to je pre amoniak vo forme kationu nieco pod 20 mg/g. Aj toto treba brat s rezervou, pretoze rovnovaha neutralny amoniak, amonny kation zavisi od pH.  Neutralna molekula sa tak silno neadsorbuje. Kyslejsie je lepsie. Amonny kat. ma dost preferencnu sorpciu oproti beznym ostatnym ionom ako su vapenate a horecnate, ale konkurovat mozu draselne. Vo vode je vzdy gulas ionov a ich sorpcia bude vzdy konkurenciou pre amonny kation. S tvrdostou vody mozno ocakavat nizsiu adsorpciu amonnych kationov. Ucinok zeolitu tak mozno zvysit udrzanim pH v neutrale, ale smerom ku kyslemu (pH 6?) a nizkou tvrdostou vody. Toto hovori teoria. Prax moze byt ina.

host - 27.54 (?), 24.8.2008 16:33

Někdo tady psal že zeolit je potřeba jednou za nějaký čas opláchnout v roztoku jinak nebude mít požadovaný účinek. Zajímalo by mě jestli jej stačí opláchnout v obyčejné vodě nebo jestli na to potřeba nějaký speciální přípravek.

Děkuji

host - 187.62 (?), 24.8.2008 20:09

Ano potřebujete speciální přípravek... ocet nebo sůl... tím to propláchnete a to uvolní ze zeolitu čpavek...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz